Berta Sándor

Drónfelderítő rendszer épül több repülőtéren

Az első tesztek augusztusban kezdődnek.

A DFS Deutsche Flugsicherung GmbH (DFS), a Fraport AG és a Flughafen München GmbH (FMG) vesz részt abban a projektben, amelynek célja robotrepülőgép-felderítő rendszer felszerelése és tesztelése Frankfurt am Main és München repülőterén. A tesztek során többek között megvizsgálják a technológia jelenlegi műszaki állapotát, többek között az észlelési távolságot.

A DFS, a Fraport és a FMG szakértői a tesztet egyeztették az illetékes tartományi repülési hatóságok, a kormányok és a dél-bajorországi légügyi hivatal képviselőivel, a folyamat biztosítását pedig a szövetségi és a tartományi rendőrség végzi. A tapasztalatok kiértékelése hozzájárulhat ahhoz, hogy melyik technológiákat alkalmazzák a jövőben a pilóta nélküli légi járművek felderítésére.

Németországban is egyre nagyobb problémát jelentenek a légikikötők környékén felbukkanó drónok, amelyek veszélyeztetik a légi közlekedést. Tavaly tavasszal, valamint idén februárban és márciusban Frankfurt am Main repülőterén több robotrepülőgépet is észleltek, ezért a forgalmat biztonsági okokból le kellett állítani.

Azok az időszakok, amikor szüneteltetik a fel- és a leszállásokat, nagyon komoly gazdasági károkat okoznak mind a légikikötőknek, mind a légitársaságoknak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a pilóta nélküli légi járművek veszélyeztetik az emberek életét és a repülőgépeket. Amennyiben egy drón túl közel kerül egy repülőgéphez, akkor megvalósul a légi közlekedés veszélyeztetése, amelynek büntetése Németországban akár 10 év börtön is lehet.

Az Európai Unió tavaly új előírásokat dolgozott ki a drónrepülésekre azután, hogy 2018. december 20-án lezárták Gatwick repülőterét - amely London második legnagyobb forgalmú légikikötője - mert a létesítmény közvetlen környékén és a repülőtér légterében is több robotrepülőgépet észleltek. A forgalom később megindult, de azután ismét drónt láttak Gatwick közelében és újból lezárták a légikikötőt. Később kiderült, hogy összesen 40-szer észleltek pilóta nélküli légi járművet a repülőtér felett és azt emiatt 33 órán át zárva kellett tartani. Mind Gatwick, mind a legnagyobb londoni légikikötő, a Heathrow vezetői úgy döntöttek, hogy megfelelő védelmi rendszereket szereznek be, hogy a drónok többé ne zavarhassák meg a forgalmat. 2019 májusában döntés született arról, hogy robotrepülőgép-védelmi rendszer lesz a schwechati repülőtéren is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "Drónfelderítő rendszer épül több repülőtéren"

    Semmi problema, hamarosan jonnek a lopakodo dronok, es akkor ujra lehet zavartalanul repkedni.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2020.08.10. 20:53:57