Berta Sándor

Nyersanyag szövetséget hozott létre az Európai Unió

A szervezet így akarja biztosítani a tagállamai számára a ritkaföldfémekhez való hozzáférést.

Maros Sefcovic, az Európai Unió intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa és Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa bejelentette, hogy egy új szövetséget hoznak létre a ritkaföldfémek, elsősorban a bárium, a bizmut, a gallium, a germánium, az indium, a kobalt, a lítium és a niobium, s más fontos nyersanyagok ellátásának hosszú távú biztosítására. A cél az, hogy megakadályozzák, hogy a területen ellátási problémák merüljenek fel. Az új szervezetben az Európai Unió mellett a különböző iparok képviselői és bizonyos országok vannak jelen, de csatlakozási lehetőséget biztosítanak a különböző szakmai csoportoknak, szakszervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek.

Sefcovic rámutatott, hogy a különböző alapvető nyersanyagok iránti kereslet a következő esztendőkben folyamatosan növekedni fog - különösen azért, mert a gazdaság egyre inkább zöld és digitális lesz. A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a nagy szállítói láncok érzékenyen reagálnak a kereskedelmi kapcsolatokban bekövetkező zavarokra, fennakadásokra. Breton ehhez hozzátette, hogy a becslései alapján a rendelkezésre álló különböző források jelenleginél szélesebb ajánlata jelentős mértékben hozzájárulhat az ellátás biztosításához.

Az új források felkutatásán túl rendkívül fontos a jövőben az újrahasznosítás mértékének növelése is, amely által még inkább csökkenthető az egyes országoktól függőség kialakulása és fennmaradása, illetve az ellátást fenyegető helyzetek elhárítása. Jelenleg Kína biztosítja az EU ritkaföldfém-tartalékának 98 százalékát, Törökország az EU borát-ellátásának szintén 98 százalékát, míg Dél-Afrika az EU platinaszükségletének 71 százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csaba161 #3
  Nos ez nem egészen igaz, akár Magyarországon is bányászhatnánk ritkaföldfémeket, mert nevükkel ellentétben nem is olyan ritkák. Azonban ha még a kínaiak a kétszeresére is emelnék az árát, akkor sem érné meg itt előállítani, mert Európa területén előforduló ásványokból kb. a tízszereséért lehetne kivonni a ritkaföldfémeket...
 • kvp #2
  A szukseges ritkafoldfemek nem talalhatoak meg az EU teruletein. Gyarmatositani meg ujabban nem hagyomanyos modon szokas.

  Van par anyag, ami csak meteorbecsapodasok helyein vagy kialudt vulkanikus teruleteken talalhato meg. Ezekbol pont keves esik Europa teruletere. Az egyetlen ertelmes alternativa az kisbolygo banyaszat lenne, ott van egy halom mindenbol es (tudomasunk szerint) nincs helyi lakossag.
 • dyra #1
  bányákat kellene nyitni a saját területeinken.