Újabb amerikai feketelistára került fel a Huawei

A társaságot számos más kínai céggel együtt vették fel az amerikai védelmi minisztérium egyik összeállításába.

Május közepén az Amerikai Egyesült Államok nem csupán meghosszabbította a Huawei elleni szankciókat, hanem azokat jelentős mértékben ki is bővítette. A blokád már a Huawei chipgyártására is vonatkozik, továbbá az olyan gyártókra, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), amelyek a jövőben nem szállíthatnak termékeket a társaságnak. A szabályozás a Huawei mind a 114 leányvállalatára, így a HiSiliconra is érvényes.

Most a Reuters arról számolt be, hogy az amerikai védelmi minisztérium egy olyan listára vette fel a gyártót, amelyen további 20 kínai vállalkozás neve is szerepel. Az érintett cégek azért kerültek az összeállításba, mert vagy a kínai fegyveres erőkhöz tartoznak vagy az finanszírozza azok működését. A lista eddig nem jelent meg nyilvánosan.

Az anyagban szerepel a Hikvision, amely videomegfigyelő rendszereket fejleszt, a China Telecom, a China Mobile, az AVIC állami hadiipari és repülőgépgyártó óriás, a China Railway Construction, a China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) és a világ legnagyobb személyvonat-gyártója. Az utóbbi három cég szintén állami tulajdonban van. Az amerikai védelmi minisztérium összeállítása egy 1999-es törvényen alapul, amely kimondja, hogy minden olyan kínai katonai vállalkozást meg kell nevezni, amely az Amerikai Egyesült Államokban kínál kereskedelmi szolgáltatásokat, gyárt termékeket vagy oda exportál. A listára való felkerülés, illetve az azon való szereplés nem von maga után automatikusan büntetéseket. A CNBC rámutatott viszont, hogy a jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az amerikai elnök szankciókat vezessen be az érintett vállalatok ellen és lefoglalja a tulajdonukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Irán meg elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen. (Vállvonogató szmájli.)