Berta Sándor

Robotok figyelmez­tethetik a katonákat a veszélyekre

Az érzékeny érzékelőkkel felszerelt gépek együtt dolgozhatnak majd az emberekkel a harctereken.

Az amerikai hadsereg kutatóintézetének munkatársai egy olyan új robotrendszert fejlesztettek ki, amely képes számos módon segíteni a katonáknak. A gépek többek között felhívhatják majd a figyelmet a környezet apró változásaira, amelyek az embereknek elsőre fel sem tűnnének. Ilyen lehet például a rejtőzködő ellenség alig észrevehető mozgásai. Az egység tagjai számára ezek az információk valós időben a viselt okosszemüvegeken lesznek láthatók. Annak a személynek, aki megkapja az adatokat, reagálnia kell azokra és el kell döntenie, hogy az, amit lát, veszélyt jelent-e rá és a társaira vagy nincs szükség beavatkozásra.

Christopher Reardon, a rendszer társfejlesztője elmondta, hogy a robotok olyan környezeti változásokról is tájékoztathatják a kollégáikat, amelyeket azok nem is vettek észre vagy nem tudtak észlelni. Ez pedig megnövelt biztonságérzetet nyújthat a katonáknak. A megalkotott gépeket különböző szenzorokkal látták el, amelyek a távolság mérésére lézersugarakat alkalmaznak. Amennyiben egy robot járőrözik, akkor a LiDAR szenzor által szállított aktuális 3D-képet folyamatosan összehasonlítja a korábban készített felvétellel. Amint a rendszer eltérést tapasztal, azonnal elküldi a fotót az emberi partner kiterjesztett valóság szemüvegére.


A szakértők a LiDAR érzékelőket különböző felbontásokon tesztelték. Az eredmény az volt, hogy a szenzorok által alacsony felbontás mellett szállított képek is elegendők voltak ahhoz, hogy a katonák megfelelően értelmezzék azokat. Ez csökkenti a költségeket és egyúttal felgyorsítja a felvételek megjelenítését a szemüvegek kijelzőin, ezáltal pedig jelentős mértékben feljavítható az egyes dolgokra szükséges emberi reakcióidő.

Reardon úgy vélte, hogy a gépekből és az emberekből álló csapatok lesznek a jövőben a meghatározók, ehhez azonban további kutatómunkára van szükség. Az elsődleges feladat az, hogy erősítsék a robotok interpretációs képességét azért, hogy ritkábban továbbítsanak olyan fotókat, amelyek nem láthatók valódi veszélyek. Ideális esetekben a gépek még arra is képesek lesznek, hogy megmutassák, hogy az adott területen pontosan milyen veszély fenyegeti a katonákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    A cikkben tovabbra is csak a bemutato jarmu van. Eles kornyezetben a szenzorokat normal robotra, dronra vagy harcjarmure szerelik.
  • gosub #6
    Ez a kis robot elég pöcsölős mozgásúnak tűnik, fene se sétálna utána egy harci területen, olyan feltűnést kelthet. Bizonyára lehet belőle majd jobbat csinálni, de ha már felderítés és egy kis osztag magammal mennék akkor egy gyors Prox Dynamics AS PD-100 Black Hornet mini drón szimpatikusabb. Vagy valami hasonló amivel gyorsan be lehet repülni, ki merre, hol van.
  • kvp #5
    "amúgy meg az ellenség is nyilván rájön majd, hogy egy RPG-vel először a robotporszívót kell elintézni"

    Valoszinuleg ehhez elotte a porszivonak is lesz par sorozata:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Foster-Miller_TALON

    A fenti platformokra es pancelozott jarmuvekre szanjak, csak sajtos bemutaton ezek nem mutatnak tul jol. Egyebkent az otlet az, hogy a civilek mar ha meglatnak egyet tudjak, hogy nem jo otlet a katonakra lovoldozni, mert tudni fogjak hova kell visszaloni. Ez foleg varosi kornyezetben jo, mert olyankor csak egy hazat kell loszerrel lebontani, nem mindet lotavon belul.
  • kvp #3
    Ez egy prototipus, egy olcso alvazon. Rendes tobb lanctalpas, lepcsonjaro katonai robotra is felszerelheto a lidar vagy akar egy katonai konvoly elso pancelosara. A lenyeg, hogy automatikusan riasszon ha gyanus mozgast eszlel es igy a katona eldontheto, hogy odalo-e vagy csak egy gyerek/kutya/macska van az ablak/fa/bokor mogott.

    Automatizalt valtozatban a mindenre lovunk ami mozog tipusu autonom mukodesre is alkalmassa teheto. Hasonlo megoldasa van a samsung-nak mar evek ota telepitve az koreai DMZ szelen.
  • NEXUS6 #2
    Pont ez jutott eszembe. Még a városi harc is detto, max az akadálymentesített helyeken tud közlekedni, lépcsőn meg katonák fogják felcipelni? XD

    Nem tudom milyen hadszinterekre készült, de ahol az utóbbi 50 évben komolyabb harcok voltak ott marhára nem lenne ebben a formában alkalmas. Valami diverzáns, terorista, felderítő, mesterlövész elfogására lehetne használni, de ahhoz lánctalpas, lépegetős platformra kéne azért átrakni. Inkább rendvédelmi, rendőrségi mint katonai alkalmazást látok én inkább valószínűnek.
  • T_I #1
    A címképen lévő robotok tökéletesen alkalmatlanok terepen való mozgásra a kis hasmagasság miatt