Berta Sándor

Robot rögzítheti az optikai kábelt az áram­vezetékekhez

A Facebook által megalkotott rendszer lehetővé teszi a fejlődő országok számára a szélessávú internethozzáféréseket.

A Facebook Connectivity nevű technológiai cég egy olyan robotot fejlesztett ki, amely az áramvezetékekre automatikusan felerősíti az optikai kábelt. A megoldás lehetővé teszi, hogy egyre több régióban lehessen az embereket szélessávú internetelérésekkel ellátni. A módszer a fejlesztők szerint háromszor-ötször olcsóbb a légvezetékek klasszikus telepítésénél.


A gép hasonlóképpen működik, mint egy kábelvasút. Az optikai kábel az automata közepén található és a berendezést egy kamerával is felszerelték, hogy lássa az útjába eső akadályokat. Az optikai kábelt egy különleges borítás védi az esetleges elektromos feszültséggel szemben. Egy 1 kilométer hosszú darab súlya mindössze körülbelül 12 kilogramm. A fejlesztőcsapat becslései alapján mindegyik robot naponta körülbelül 1,5-2 kilométer hosszú optikai kábelt tud rögzíteni az áramvezeték mellett.

Karthik Yogeeswaran vezető fejlesztő elmondta, hogy a gép megalkotásának ötlete akkor jött, amikor átutazott Afrikán. A kontinensen az áramvezeték-infrastruktúra sokkal jobban ki van építve, mint az optikai kábelhálózat. A rendszer kis súlyú és költséghatékony, az alkalmazásának méterenkénti költsége mindössze 2-3 dollárt tesz ki. Ezért az újdonságból elsősorban a fejlődő országok profitálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!