Berta Sándor

Önállóan közlekedő robot szállítási feladatokra

A gép akár futárként, postásként vagy csomagszállítóként is alkalmazható.

A Bécsi Műszaki Egyetem és több ipari partnere olyan autonóm robotot fejlesztett ki, amely képes biztonságosan közlekedni az emberek között és számos feladat végrehajtására alkalmas. A TransportBuddy nevű gép kiválóan eligazodik egy épület emeletein és folyosóin vagy egy raktárépületben. A jármű nem csupán megtalálja a kívánt célhoz vezető útvonalat, hanem felismeri az útjába kerülő embereket, képes előrejelezni a viselkedésüket és elkerüli a velük való összeütközéseket is. Mindezt az integrált lézerszkenner és 3D-kamera teszi lehetővé.

A robot önállóan találja meg az optimális viselkedési szabályokat azért, hogy egyetlen ember útját se keresztezze. Markus Bader, a Bécsi Műszaki Egyetem Informatikai Karának munkatársa, a projekt vezető kutatója elmondta, hogy egy országúton az autonóm közlekedés szempontjából rendkívül egyszerű a helyzet, mivel adott az irány és egyértelműen vannak jelölve a közlekedési sávok. De egy szupermarketben vagy egy irodaépületben sokkal bonyolultabb egy gépet elnavigálni a megfelelő helyre azért, hogy eljuttassa a címzettnek a leveleit.

A gépnek önállóan kell felmérnie a környezetét, felismernie az útjába kerülő akadályokat és észszerű útvonalakat kell találnia. Továbbá fontos volt a számukra, hogy az autonóm navigáció a környezeti adaptációk, tehát például a felszínen vagy a síneken elhelyezett jelölések vagy vonalkódok nélkül valósuljon meg. Ráadásul a TransportBuddynak meg kell értenie, hogy egy személy milyen irányba akar haladni és azt is, hogy bizonyos helyeken, például a liftre várva sok ember találkozik. Az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) éppen ezért kutatta az emberi tömegek mozgásának szimulációját.

A Danube Robotics által megalkotott és 2018-ra tökéletesített AirSkinnek köszönhetően a robot közvetlen kapcsolatba is kerülhet a környezetével, érezheti azt. Ezáltal akár finom mozdulatokkal is rávehető arra, hogy más irányt válasszon. A TransportBuddy akár 100 kilogramm súlyt is szállíthat. A járművet különböző körülmények között tesztelték - sikeresen. Bader közölte, hogy az eredmények megfeleltek az előzetes várakozásaiknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!