Berta Sándor

Soha nem volt még ilyen egyszerű robotokat programozni

Egy drezdai vállalkozás a robotok egyszerű programozását biztosító technológiát fejlesztett ki. Az ötletre nagy cégek is felfigyeltek.

A Wandelbots nevű startup egyszerűbbé akarja tenni a gépek programozását és megalkotott egy technológiát, amelynek lényege az úgynevezett TracePen digitális toll. Az eszköz lehetővé teszi, hogy akár a laikusok is gyorsan és egyszerű példák segítségével beprogramozzák a robotokat a különböző feladatok elvégzésére. A kapcsolódó szoftver a mozdulatokat átváltoztatja programkódokká és folyamatosan tanul.

Christian Piechnick, a Wandelbots alapítója és vezetője hangsúlyozta, hogy mindenki számára elérhetővé akarják tenni a robotokat. Az általuk kidolgozott módszer hetvenszer gyorsabb a hagyományos programozási módoknál. A céljuk egy szabvány operációs rendszer létrehozása a gépekhez. A platform bevezetéséhez most a vállalat 30 millió euró friss tőkét gyűjtött. A befektetők között volt a 83North, a Microsoft befektetési tőkealapjának számító M12, a Next47, amely a Siemens startup-egysége, továbbá a Paua Ventures, az EQT Ventures és az Atlantic Labs.


A TracePen előnye, hogy a nehéz ipari gépek éppúgy beprogramozhatók a segítségével, mint az egyszerűbb modellek, ráadásul az egész folyamathoz nincs szükség programozói tapasztalatokra. A szoftvert már használja például a Volkswagen és a kereslet folyamatosan nő. Minden ötödik ügyfél eddig nem akart robotokat alkalmazni és először a Wandelbots technológiáját próbálta ki. A társaság első ötlete egy olyan dzseki volt, amellyel a viselő bemutathatta a mozdulatsort a gépeknek. A ruha nem tudott áttörést elérni, Piechnick szerint talán azért, mert még nem jött el az intelligens ruhák ideje. Az új technológia viszont egyedülálló, éppen ezért érhet el nagy sikert. A szoftver építőelemekből épül fel, amelyeket a fogd és vidd (húzd és ejtsd) módszerrel lehet összerakni. Az alkalmazás támogatja az összes robotgyártó, így a Yaskawa és a Kuka rendszereit, ez szintén a gyors elterjedést segítheti.

A jövőben "cobotok", vagyis együttműködő robotok jelenthetik majd a kapcsot az emberek és a gépek között. A munkamegosztás úgy módosulhat, hogy a gépek veszik át a nehéz munkák elvégzését, míg az emberek a bonyolultabb munkafolyamatokat végzik és ellenőrzik a gyártást. Ez az autó-, a gép-, valamint az elektronikai ipar számára is nagy előrelépést jelentene. Az ilyen cobotokra nagy az igény és tizenegy évvel azután, hogy a Universal Robots eladta az első kobotot, az együttműködő robotok világpiaca új fejlődési szakaszba lépett. Ezek a gépek gyorsítják a robotika elterjedését és a jövőben már olyan interaktív módon vezérelhető modellek jöhetnek, amelyek felismerhetik az emberek gesztusait, ezáltal hatékonyabb lehet a két fél közötti együttműködés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Pont a kisebb KUKA robotoknak volt mar regebben is betanito uzemmodjuk. Ilyenkor az 'ellazult' (tehat csak a sajat sulyat tarto, de kulso eroknek ellen nem tarto) robotkart fogja meg egy ember es viszi vegig az elvegzendo mozdulatsoron, amit a robot elment. A nagyobb karokon erre van egy dedikalt fogo is, aminel fogva iranyithato a szerszam pozicioja. Igy egy festesi fazis vagy egy pontheggesztesi poziciosor kezzel elvegezheto parszor es utanna ezen mozdulatok atlaga alapjan a robot mar tudja, hogy mit is kell csinalnia.

  Egyebkent ilyen felvesz, visszajatszik uzemmodot tudnak az okosabb Lego robotok is, kb. a 90-es evek ota.

  Egyszerubb es kevesbe pontos (kvazi flex) munkafolyamatok gyors betanitasara jo, de tomeggyartas eseten a kezi bevitel pontatlanasaga minosegbeli problemakat es termeszetesen az emberi pontatlansag miatt magasabb gyartasi koltseget jelent. Jo pelda az autok karosszeriajan a szilikon tomitesek kinyomasa. Egy ember vagy egy ember altal betanitott robot nem tudna olyan pontosan, egyenesen es egyenletesen (tehat olyan hatekonyan) tomitopasztat nyomni mint egy CAD terv alapjan programozott robot. Mar csak a megsporolt alapanyagmennyiseg miatt is megeri a programozott (nem betanitott) mukodes.

  Szenzorokat hasznalo rendszerekben, ahol a robot nem csak butan visszajatsza a felvett mozdulatokat, hanem szabalyok alapjan meg kell talalnia a munkadarabokat es az alkatreszeket, mar sokkal kevesbe hasznalhato a technika, sot itt meg a drag and drop programozas is elegge limital. (lasd Lego robotok es oktatasi keszletek, amiket ugyanigy kell programozni, foleg az altalanos iskolas szintu keszleteknel)

  Szoval feltalaltak a spanyol viaszt, amire a legnagyobb robotgyartok es meg a Lego ceg is rajott, csak eppen evtizedekkel ezelott.
 • norbre #2
  igen, nekem is az jutott eszembe, hogy pontokat CAD-ből sokkal egyszerűbb átemelni és nem mellesleg sokkal pontosabb is..
 • gombabácsi #1
  érdekes ötlet, bár nem abban látom a lehetőséget hogy aztán a betanított robot tömeggyárt valamit, hiszen itt a pontosság számít és nem számít hogy 1 perc vagy 5 perc a betanítás.
  de másban használható lehet.