Berta Sándor

Robottudóst készítettek Nagy-Britanniában

A gép rendkívül nagy segítséget jelent a szakembereknek.

A Liverpooli Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan robottudóst, amely önállóan is képes kísérleteket végezni egy laboratóriumban és az autógyárakban alkalmazott robotkarokkal rendelkezik. A gép hetente körülbelül 700 kísérletet hajt végre és ezzel jelentős mértékben megkönnyíti az otthonról dolgozó szakemberek munkáját. Benjamin Burger, a fejlesztők egyike elmondta, hogy a robot teljesen önállóan dolgozik, ennek köszönhetően ő otthonról vezetheti a kísérleteket, miközben a gép könnyedén elemez akár több ezer mintát is. Burger ebben a felszabaduló időben az innovációkra és az új megoldásokra összpontosíthat. A robot jelenleg egy olyan katalizátort készít, amely felgyorsíthatja egy napelemen belül a reakciókat.


A gép a laboratóriumban a kerekei segítségével tud mozogni, a karjai pedig biztosítják, hogy a mintákat mozgatni tudja a különböző berendezések között. Előnye továbbá, hogy tanul az eredményekből és azokhoz képes önállóan igazodni, aminek köszönhetően javítani lehet a kutatási módszereken. Nincs szüksége pihenőre és így a tudományos munka a többszörösére gyorsítható.

A robottudós a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó karanténidőszak teljes időtartama alatt dolgozott, így az emberi tudósok nem voltak kitéve a fertőzésveszélynek és sokkal több feladatot végezhettek el, mint egyébként. A távlati cél az, hogy a különböző kísérleteket a jövőben kizárólag gépek végezzék majd el, ezáltal jelentős mértékben csökkentsék az emberek leterheltségét és komoly erőforrásokat szabadítsanak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #4
    "Brit tudósok megállapították!" Ez sem lesz kisebb tudású! :)
  • kvp #3
    Ez inkabb csak mesterseges labortechnikusnak jo, de igen, mesterseges brit tudos. Sot valoszinu, hogy mar az eredeti cikket is robotok irtak. :-D
  • Tetsuo #2
    Mesterséges brit tudós. :-/
  • gombabácsi #1
    egyszerű de jó ötlet