Berta Sándor

Centauro, az európai mentőrobot

A gép tud gördülni, futni, felállni és ember méretű is lehet, de a mozgása még nem elég gyors.

Egy online megrendezett robotikai konferencián mutatták be a szakemberek a Centauro nevű európai uniós kutatóprojekt keretében megépített és tesztelt mentőrobotot. A gép a görög mitológiában szereplő kentaurokról kapta a nevét, két karral rendelkező felsőteste és négy lába van. Az utóbbiakon ugyanakkor kerekekkel rendelkezik és legfeljebb másodpercenként 1,6 méteres sebességre képes. Nehéz terepen azonban a Centauro inkább gördül, a magassága pedig teljesen kiegyenesedve 171 centiméter. A robot felsőteste egy külső váz bevonásával távirányítható, a vezérlést végző személy testmozdulatai közvetlenül átvihetők a gépre. A futást és a különböző mozgásokat joystick segítségével lehet vezérelni.


A tapasztalatok azt mutatták, hogy távirányításos üzemmódban a Centauro nagyon megbízhatóan működött, míg autonóm üzemmódban csak 75 százalékos eredményességgel. Három lépcső megmászására például távvezérelve 10 perc 2 másodpercre volt szüksége, míg önállóan csak 2 perc 50 másodpercre. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a robot mozgását kiszámító szoftver a hardvert érintő utolsó változtatásokat nem vette figyelembe. Az autonóm funkciók ettől függetlenül nagy segítséget jelentettek a kezelőknek és nagyon hasznosak voltak a Centauro felsőtestétől érkező visszajelzések.

A kutatók szerint a jövőben az elsődleges feladat a rendszer sebességének növelése lesz és fontos az is, hogy a gép hardvere ne legyen ennyire bonyolult. A Centauro mindenesetre képes arra, hogy támogassa a mentőcsapatok tagjait a munkájuk során és megóvja az egészségüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ez a rendszer fejleszes legelejen jar meg. Nagyon messze van a boston dynamics fele robotoktol. A lepcson jarasnal pl. egyszerre csak egy izuletet mozgatja, amit azert mar egy jobban programozott lego robot is kepes lekorozni.

    Abbol, hogy a hardver es a szoftver a bemutaton nem volt osszehangolva arra lehet kovetkeztetni, hogy tobb egymastol fuggetlen es egymassal nem igazan kommunikalo csapat fejleszti. Ez a design by committee tipikus esete. A fent emlitett lego robotok eseten jellemzoen ugyanaz a gyerek vagy par gyerek epiti a robotot es irja a szoftvert, igy kepesek sokkal gyorsabban haladni a fejleszessel. Hasonlo okokbol van mindig kb. 10 evre az EU-s ITER project befejezese is. Mostanra a teljes magneses technologia elavult, az epulo epulet meretei nem megfeleloek, de meg a foldrenges elharito rendszerrol is kiderult, hogy nem jo arra amire kitalaltak. De mivel egy nagyon merev kereten belul kell fejleszeniuk, ezert mindenkeppen az eredetileg kitalalt (mostanra 60 eve elavult) technologiat fogjak megepiteni, nem azt amit a mai modernebb technologiai szinvonalon tudnank.
  • repvez #1
    Mentőrobot és 3 lépcsüt 10 perc alatt küzd le vagy 3 perc. értem, szoval egy tüz esetén leég az egész ház mire a bejárati ajtóhoz ér.

    Amugy meg általában távirányitással gyorsabb szokott lenni minden, mert ott az operátor látja , hogy mi merre mehet , és gyorsabban dönt mint a robot maga.
    Bár nem tudjuk milyen értelmi szinvonalon volt az operátor, hogy neki 3x több idöbe tellett meghozni a szügséges lépéseket.

    A video alapjén amilyen gyorsan mozog a robot annél már egy kinai játékrobot is lekörözi.