Berta Sándor

A Samsungot nem érdekli az ARM

A chiptervező cégért zajló versenyben egyre inkább az nVidia tűnik a befutónak.

Július közepén szivárgott ki, hogy a Softbank japán technológiai befektetőtársaság megválhat az ARM Holdings brit chiptervező vállalattól és részleges vagy teljes értékesítés egyaránt szóba kerülhet. Később kiderült, hogy a Softbank az üzlet miatt számos piaci szereplővel felvette a kapcsolatot, köztük volt az Apple és az nVidia is, de az előbbi úgy döntött, hogy nem tesz ajánlatot az ARM-ért, az nVidia viszont érdeklődést tanúsított egy lehetséges tranzakcióval kapcsolatban.

A Bloomberg arról írt, hogy az ügyben már a következő hetekben megszülethet a megállapodás a Softbank és az nVidia vezetői között, mert az utóbbi az egyetlen szóba jöhető komoly vevőjelölt, amellyel tárgyalások folytathatók egy esetleges átvételről. Ennek ellenére az üzlet akár kútba is eshet.

A The Korea Times arról számolt be egy magas rangú ágazati személyre hivatkozva, hogy az ARM iránt érdeklődők között van a Samsung is. A dél-koreai konszern azonban a tervezőcég tulajdonrészének csupán a 3-5 százalékát szeretné megszerezni azért, hogy megerősítse a két fél között meglévő partneri kapcsolatot és csökkentse a jelenlegi licencköltségeit. A Samsung korábban hasonló módon járt el az ASML esetében is, amely tulajdonrészének először csak a 2,9 százalékát vásárolta meg.

Érvként szerepelt a cikkben az is, hogy a piaci versennyel összefüggő okokból valószínűtlen, hogy egyetlen társaság, például az nVidia szerezze meg az ARM 100 százalékos tulajdonjogát. Ehelyett számos elemző szerint sokkal valószínűbb forgatókönyv az, hogy egy konzorcium lesz a nyertes. Példaként hozták fel a Toshiba memóriarészlegének eladását, ott az Apple, a Dell és a Seagate egyaránt szerzett kis mértékű tulajdonrészt. A Samsung maga is cáfolta, hogy érdeklődne az ARM iránt és tulajdonrészt akarna vásárolni a vállalatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!