Berta Sándor

Csalódott az ARM alapítója

Közel sem fogadta mindenki örömmel, hogy minden bizonnyal japán tulajdonba kerül a brit chiptervező cég.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Softbanké lehet az ARM. A japán távközlési és internetes konszern megtette a 24,3 milliárd fontos ajánlatát, a többi már a szigetországi vállalat részvényesein múlik. A Softbank ígéretet tett arra, hogy az ARM székhelye továbbra is Nagy-Britanniában, Cambridge városában lesz és az ott foglalkoztatottak számát a következő öt évben a jelenlegi kétszeresére növelik.

Hermann Hauser osztrák vállalkozó, az ARM Holdings társalapítója elmondta, hogy csalódott és nagyon szomorú a sikeres brit társaság eladása miatt. "Ez egy szomorú nap a technológiai ipar számára Nagy-Britanniában" - összegezte a véleményét. Hauser kiemelte, hogy az ARM valódi erőt adott a szigetországnak, hiszen helyi vállalkozás volt, amely meghatározta a mikroprocesszor-architektúra következő generációját. Ezt építik majd be az összes új mobiltelefonba és - ami még ennél is fontosabb - a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközök következő generációjába. Az eladás miatt azonban a jövőben a céget érintő fontos kérdésekben már nem Nagy-Britanniában, hanem Japánban fognak dönteni.

Az osztrák vállalkozó már az Acorn alapításakor jelen volt. Ez a társaság fejlesztette ki az olyan személyi számítógépeket, mint a BBC Micro és az első sikeres ARM processzort is. Az üzletember később szerepet vállalt az Acorn ARM Limitedbe való kiszervezésében is.

Theresa May brit miniszterelnök ugyanakkor pozitívan értékelte a tranzakciót és úgy vélte, az értékesítés azt mutatja, hogy a helyi gazdaság sikeres lehet azután is, hogy a tagállam jelezte: kilép az Európai Unióból. A politikus szóvivője hozzátette, hogy May hiszi, hogy a megállapodás a szigetország nemzeti érdekeinek megfelelő döntés, s mindenképpen jó hír a helyi munkásoknak és gazdaságnak. Az üzlet megmutatja azt is, hogy siker kovácsolható az Európai Unióból való kilépésből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    Az utolsó bekezdés mutatja, hogy a világon mindenhol bicskanyitogatóan hazugok lettek a politikusok.
  • zola2000 #3
    (az viszont durva, mennyire szét vásárolják ami azt eddig jól menő európából megmaradt mindenféle észak amerikai és kelet ázsiai cégek)
  • zola2000 #2
    Ez tényleg érdekes, gyakorlatilag egy sima mobil szolgáltató... igaz a világ legnagyobb bevételű mobilos piacán de akkor is

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/SoftBank_Corp.

    https://youtu.be/IJcvRLKO_pU
  • Sir Cryalot #1
    Hát ha a softbanknak gyakorlatilag a gagyi webszarba fektetett pénzből volt erre keret az tényleg elég gáz.