Berta Sándor

Az nVidiát érdekelné az ARM

A chipgyártó megfontolja a brit tervezőcég felvásárlását.

Másfél héttel ezelőtt szivárgott ki, hogy a Softbank japán technológiai befektetőtársaság megválhat az ARM Holdings brit chiptervező vállalattól és részleges vagy teljes értékesítés egyaránt szóba kerülhet.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség most azt írta, hogy az nVidia érdeklődik a vállalkozás iránt. A hírt eddig a chipgyártó, a Softbank és az ARM sem kommentálta.

A Bloomberg hozzátette, hogy a Softbank az üzlet miatt számos céggel felvette a kapcsolatot, köztük volt az Apple és az nVidia is, de az előbbi úgy döntött, hogy nem tesz ajánlatot az ARM-ért, az nVidia viszont érdeklődést tanúsított egy lehetséges tranzakcióval kapcsolatban. Az utóbbi aligha meglepő, ugyanis egy esetleges felvásárlással az nVidia rendkívül kedvező helyzetbe kerülhetne a chiptervezési és -gyártási piacon, elegendő például csak arra gondolni, hogy az ARM technológiái jelentik az aktuális okostelefonokba beépített System-on-Chipek (SoC) alapjait.

Az nVidia az elmúlt hetekben többször is kísérletet tett arra, hogy a Softbank képviselőivel egyeztessen a kérdésben és elvileg befutónak is tűnhet. Azonban a japán befektetőóriás érdeke nem csupán az, hogy eladja az ARM-et, hanem az is, hogy minél nagyobb összegért tegye ezt meg. Az érthető, hogy a Softbank alighanem szeretne minimum annyi pénzt - 32 milliárd dollárt - kapni a tervezőcégért, amennyiért 2016-ban megvette, miközben az pontosan tudható, hogy az ARM értéke - elsősorban a mobilkészülékek piacán betöltött szerepe miatt - azóta jelentős mértékben megnőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!