Berta Sándor

Megtorpant az ARM

A brit chiptervező cég jelenleg egyáltalán nincs könnyű helyzetben, szerverpiaci terveik dugába dőltek.

Tavaly november végén Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy 2020-ra a számítógép-központok piaca több mint 15 milliárd dolláros lesz. A legújabb elemzések alapján viszont legfeljebb ennek az értéknek az egytizedével lehet majd számolni.

A Northland Securities befektetési bankárai a hét elején leminősítették az ARM értékpapírjait. A vállalat kilátásai a közeljövőre a korábbihoz képest rendkívül rosszá váltak. A társaság 2020-ra csupán a szerverpiac 3-5 százalékát szerezheti meg, ez pénzre lefordítva 750 millió dollár és 1,5 milliárd dollár közötti összeget jelent. Ez a Qualcomm vezetője által korábban prognosztizált érték 5-10 százaléka.

Az ARM szerverchipjei eddig nem igazán keresettek, különösen a 64 bit architektúrás és sok magot felvonultató változatok hiányoznak a piacról. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a többi piaci szereplő (Calxeda, Applied Micro, Cavium, AMD, nVidia, Samsung) sem áll túl jól. Természetesen nem szabad leírni a brit chiptervező céget, valamint a szerverchipjeit, azonban az már látszik, hogy koránt sem tudja majd annyira gyorsan elérni a kitűzött célokat, mint azt remélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #3
  Ez a cím ....

  Az ARM nem torpant meg, csak egyes cégek - irreális - szerverpiaci elvárásait nem teljesítette. Ez megint a klasszikus árfolyam manipuláció: hype-al felpörgetem a várakozásokat -> felmegy a papír, szembesülök a valósággal-> lemegy a papír. A különbözeten meg azok nyernek, akik az irreális elvárásokat belengették, meg azok, akik nem dőltek be neki.
 • sirpalee #2
  Miért is lenne ez jó pc-nek? Hogy semmi se fusson rajta? Vagy hogy tizedakkora teljesítményt kapj?
 • grebber #1
  Bárcsak jöhetne pc-re. Végre felkavarná a langyost fost amit évek óta művel az amd meg az intel.