MTI

Az Apple-nek nem kell kifizetnie az Európai Bizottság által kiszabott 13 milliárd eurós bírságot

Az Európai Unió Törvényszéke hatályon kívül helyezte az Európai Bizottságnak az Apple ellen hozott, ír adóügyekkel összefüggő határozatát, így a cégnek nem kell visszafizetnie Írországnak a tiltott állami támogatás miatt kiszabott 13 milliárd eurós bírságot.

Az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság 2014 nyarán indított vizsgálatot annak megállapítására, hogy az Apple amerikai informatikai óriáscég és az ír adóhatóság közötti, adókedvezményről szóló megállapodás sérti-e a szabad versenyt. Az uniós bizottság 2016 augusztusában azt állapította meg, hogy tiltott állami támogatásnak minősülnek azok az adókedvezmények, amelyeket Írország az Apple-nek nyújtott. A bizottság arról határozott, hogy a nagyvállalatnak 13 milliárd eurót (akkori árakon körülbelül 4 ezer milliárd forint), valamint kamatait kell visszafizetnie az ír államnak. Miután Dublin nem szedte be az elmaradt adót az óriáscégtől, az Európai Bizottság 2017 októberében az uniós bírósághoz fordult. A döntés ellen Dublin és az Apple is fellebbezett.


Keresetében a brüsszeli testület emlékeztetett arra: az uniós szabályok tiltják, hogy a tagállamok például tiltott adókedvezményekkel tisztességtelen előnyökhöz juttassanak bizonyos kiválasztott cégeket. Az Európai Unió luxembourgi székhelyű törvényszéke ítélete szerint Brüsszelnek nem sikerült "megfelelő jogi szempontok szerint bizonyítania", hogy az Apple gazdasági előnyt szerzett volna az ír adóhatósággal kötött megállapodás révén.

A bírák szerint az Európai Bizottság tévesen állapította meg, hogy a feltételezett kivételes gazdasági előny állami támogatás nyújtásának minősült. Az uniós bizottságnak egyebek mellett bizonyítania kellett volna, hogy a szerzett bevétel az írországi fióktelepek által ténylegesen végzett tevékenységek értékét tükrözi. Noha a megtámadott adóügyi határozatok részben "hiányosak és esetenként következetlenek", az uniós bizottság által feltárt hiányosságok önmagukban nem elegendőek az uniós szerződések vonatkozó rendelete értelmében vett tiltott gazdasági előny fennállásának bizonyításához - emelte ki ítéletében az uniós törvényszék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #19
    Nem hat. Eleve kisse el vagy tevedve, nem a konkurenst kell keresni, hanem barmely olyan ceget, ami abban az ipari szektorban van. Ha csak egy mas adokulcsal adozik abban a pillanatban nincs versenyhelyzetben.
  • M2 #18
    Nem volt olyan ír cég, aki Apple konkurens lett volna, a többiek meg mind ugyanabban a cipőben járnak (Google, Microsoft, Dell...).
  • UUUU #17
    Mar 2007 ota megvaltozott ez a torveny Irorszagban. Pont ezert birsagoltak meg az Applet a 2007-2014 kozotti idoszakra.
    Az EB 12.5%-os adoelmaradast allapitott meg ezekre az evekre. Biztos nem jutott akkor versenyhelyzeti elonyhoz ugye, azokhoz a cegekhez kepest, akik 12.5%-ot fizetnek be ? Gondolom egy milliard utan 5 milliot befizetni, ugyanolyan mint 125 milliot.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.07.17. 16:51:45
  • TokraFan #16

    De miért szűkíted le az EU bizottságokra és parlamentre? A világ szinte minden országában, kormányában és parlamentjében ez a helyzet...Az USA-ban éppen két közel 80éves aggastyán verseng az elnöki posztért. Itthon is zömében vén ostoba f*szok a politikusok.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.07.17. 14:51:45
  • ugh #15
    Mert ezek balfaszok .
    Ha nincs meg a jogi kornyezet akkor talal rajta fogast a birosag (plane ha jol meg vannak kenve).
    Ugy kell meghozni a torvenyeket es akkor ha visszaelsz vele akkor a birosag is elmeszel.
    Az eu bizotsagok meg a parlament is 99%-ban osotoba ven buzik meg hulye kurvak gyulekezete.
  • M2 #14
    Amint eléred a 13 milliárd eurós összeget, ígérem megkapod!
  • Tntmaxy #13
    Szeretném én is lecserélni a 15%-os SZJA-mat az 1/3000-ed mértékű 0.005%-ra.
  • TokraFan #12
    Erről most hallasz először? Jó reggelt! Elég régen csinálják a cégek, és teljesen legális! Pont úgy, ahogy idehaza is legális bejelenteni a cégedet egy olyan kistelepülésre, ahol 0% az iparűzési adó! Csinálják is ezrével a cégek.
    Az Apple féle történetben nem az volt a kérdés, hogy legális-e (mivel az egyértelmű), hanem az, hogy versenyelőnyhöz jutottak-e más cégekkel szemben, amire a válasz az, hogy NEM!

    Ez nem adócsalás, hanem adó optimalizálás...Kiskapu ügyben a kormányokat hibáztasd, ne a cégeket! A cég, mivel piaci szereplő, mindent ki fog használni a profitmaximalizálás érdekében és ezzel semmi baj nincs addig, amíg legálisan teszi. A kormányok hozzák a törvényeket, ha azokat a cég betartja, akkor nincs mit tenni.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.07.16. 23:46:05
  • Sir Cryalot #11
    DISZ TO PI A
  • UUUU #10
    Hat hogyne, nem is feltuno a 0.005%-os ado. Raadasul nem csak a fo konkurens cegeket kell figyelembe venni. Menjenek csak haza adozni ezek a cegek. Mar az is felhaborito, hogy igy akarnak kibujni a nagyobb adoteher alol. Kozos teherviseles rajuk nem vonatkozik, bezzeg azokra igen, akikbol elnek ezek a cegek. Azokbol minden adofiller ki van sajtolva.