Berta Sándor

Újra feltalálná a felhőt az Oracle vezetője

A vállalat nem mindennapi módon próbál meg harcolni a konkurenseivel.

Larry Ellison, az Oracle társalapítója komoly problémával kénytelen szembenézni. A társaságot a felhőpiacon immár nem csupán az Amazon előzte meg, hanem a Google és a Microsoft is, ezért minél előbb ki kellene találnia valamit, hogy képes legyen versenyben maradni a legfontosabb vetélytársaival. A feladat közel sem egyszerű, mivel az Oracle nem tud annyi pénzt - évente több milliárd dollárt - befektetni a globális infrastruktúrákba, mint a három konkurense. A menedzser ezért úgy vélte, hogy az egyetlen megoldás az lehet, ha a felhőközpontokat kérésre közvetlenül az ügyfeleinél telepíti.

Az Oracle Dedicated Region Cloud@Customer minden előnyét kínálja a jelenlegi saját számítógép-központoknak, de azok hátrányaival az ügyfeleknek nem kell szembesülniük, viszont az internetes felhőajánlatok összes előnyét élvezhetik. A megoldás lényege, hogy az ügyfél köt egy szerződést, majd helyet kerít a szervereknek, biztosítja a konnektort, az adatkapcsolatot és a hűtést. Minden mást, például a karbantartást, a javításokat és a frissítéseket az óriáscég biztosítja. Az ügyfeleknek nem kell szervereket vásárolniuk, nincs lízingkonstrukció, a felhőszoftvereket és az adatbázisokat is az Oracle adja.

Holger Müller, a Constellation Research elemzője úgy reagált az ötletre, hogy az egyedülálló és annak megvalósításával a vállalat megváltoztathatja a felhőverseny szabályait és egy különleges célcsoportot vehet célba. Számos vállalkozás ugyanis szeretné használni a felhőszolgáltatások előnyeit, de mégis megrettennek attól a lehetőségtől, hogy az adatokat olyan szervercentrumokban tárolják, amelyeket nem ők ellenőriznek. Ez a félelem különösen az egészségügy, a bankok és a biztosítók területén van jelen, mivel ott szigorúbbak az adatvédelmi jogszabályok.

Lydia Leong, a Gartner elemzője már évek óta azt hangoztatta, hogy a magántulajdonban, vagyis az ügyfelek számítógép-központjaiban működő felhőrendszereké a jövő. Ő szintén üdvözölte az elképzelést. Larry Ellison ráadásul még egy ötlettel állt elő: az automata felhőrendszerek létrehozásával. E megoldásoknál a frissítések, a hibajavítások, az optimalizálások és minden más automatikusan történnének. A menedzser ezzel kapcsolatban azt az álláspontot képviselte, hogy az emberi interakció hiányában kizárhatók az emberi hibák is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #8
    Ebben a legnagyobb találmány az, hogy így az Oracle viszi el az IT-s részleg sápját. Durva support költségeket számlázhatnak ki mindenért.
    Jelenleg az van, hogy vagy nem használnak cloud-ot, vagy külsős üzemeltetésű cloud-ot használnak, vagy a saját IT csapat összedob egy cloud-ot. Ezek egyikéből sem kapott eddig az Oracle, szóval most a harmadik verziót ők csinálják, valószínűleg drágábban, mint ha saját szakik raknák össze és üzemeltetnék, de ez senkit nem érdekel, mert így dől a lóvé a Oracle zsebébe :D
  • fade2black #7
    meg karbantartják és frissitgetik. Én azt nem értem ebben mi az új a nagy találmány.

    Amúgy PetruZ leírta mért járt le az Oracle ideje.
  • Sequoyah #6
    Igen, ezt irja a cikk, csak szebben megfogalmazva.

    Egy bank is szeretne a felhok minden elonyet elvezni, de alapveto kovetelmeny, hogy minden a haz falain belul legyen.
    Szoval technologiailag felho, de mig a hagyomanyos felho havidijas, itt tulajdonosai az eszkozoknek.
  • PetruZ #5
    A vállalatoknak elegük van a zsarolással felérő licenc-politikátokkal, a Cloud-otok meg az egyik legdrágább a piacon. Még ha a most is lokálisan lerakható cloud-os Exadatát is nézné az ember, ott is kikötitek, hogy ti lesztek a felső szintű DBA-k és a szervert be kell kötni hozzátok, plusz a legkisebb konfigotokat is teljesen meg kell tömni, hogy az ügyfelek felé szétkent továbbszolgáltatási díjak valamennyire egálban legyenek. Ha nekiálltok MSP-t is játszani, az emberek össze fogják vetni az árakat a többivel és ott csúnyán alul fogtok maradni - pláne, ha a supportot szokás szerint semmihez sem értő, kiszervezett, és alulfizetett semmirekellőkkel töltitek fel (mint ahogy a többi MSP is). Illetve a másik irány, amit már éreztek ti is: inkább átmennek máshová. Lehet, hogy az ő tech-ük még nem kiforrott, lehet, hogy még megvan a knowhow előnyötök bizonyos technológiákban, de a fejlesztők egyre inkább multiplatform adatbázis irányokba mozognak, ahol kevesebbet érnek a specializált csillivilli technológiák - amikért egyébként is horror extra árakat kértek.
  • verge175 #4
    Valamelyik Dilbert kepregenyben volt annyira fapados legitarsasag, hogy kifizetted a repjegyet, aztan a karjaiddal csapkodva, es a szaddal berregve elfutottal a felszallopalyatol a celig.
  • verge175 #3
    -Nesze komam, elmentem helyetted a boltba, es vettem neked egy szervert ide a sarokba.
  • gombabácsi #2
    vesznek az ügyfeleknek egy nagy winyót? :)
  • kvp #1
    Ez volt sok sok evvel ezelott a DEC (Digital Equipment Corporation) egyik fo profilja. Az o szervizeseiket hivtak Field Service helyett Field Circus-nak. A DEC maradeka vegul a HP szerver uzletagaba lett beolvasztva.

    1000 eves viccek:
    -Honnan lehet felismerni egy szervizest akinek lapos az egyik kereke a kocsijan?
    -Egyesevel cserelgeti oket, hogy lassa melyik lapos.
    -Honnan lehet felismerni egy szervizest akinek a kocsija kifogyott a benzinbol?
    -Egyesevel cserelgeti a kerekeket, hogy lassa melyik lapos.
    -Honnan lehet felismerni, hogy DEC-es szervizes?
    -Onnan, hogy a potkerek is lapos.