Berta Sándor

Minden erőforrását a számítási felhőre fordítja az Oracle

A kaliforniai válallat a jövőben még inkább a számítási felhőtechnológiára építene. Mark Hurd, a társaság elnöke a CloudWorld konferencián agresszív stratégiát vázolt fel.

Az Oracle álláspontja szerint a folyamatosan hízó adatbázisok és a növekvő költségek miatt egyre több cég kényszerül arra, hogy az IT-megoldásokat internetes technikák segítségével biztosítsa. Mark Hurd kiemelte, hogy ezek a felhőajánlatok a vállalat egyik fontos pilléreivé váltak. A piac szereplői és a fogyasztók egyaránt szeretnének gyorsan és közvetlenül hozzáférni a számítási felhőben a különböző információkhoz, emiatt 2020-ig az elérhető digitális adatok mennyisége a jelenlegi 50-szeresére fog nőni.

Hurd bejelentette, hogy az Oracle a következő években erőteljesen fogja fejleszteni felhőszolgáltatásait, mindezt olyan gyorsan akarják megvalósítani, amennyire csak lehetséges. Jelenleg a konszern éves forgalmának körülbelül 2,7 százalékát teszik ki a Cloud-megoldások, mely összeg kb. egymilliárd dollár. A forgalom egyharmada a hardverek, elsősorban a 2009-ben átvett Sun Microsystems szervereinek értékesítéséből származik. Hurd leszögezte: a hardver és a szoftver integrációjának stratégiai jelentősége van, ezért egy harmadik szerverközpontot is fel akarnak építeni Európában. A centrum várhatóan Nagy-Britanniában lesz.


A globális gazdasági válság ellenére a menedzser optimista az IT-ágazat jövőjével kapcsolatban. Sok társaság szeretné ellenőrzése alá vonni az adattárolással kapcsolatosan megugrott költségeket, mely területen egyes cégeknél akár 90 százalékos megtakarítást is elérhetőnek tart. Hurd szerint a jövőben az lesz az általánosan elterjedt gyakorlat, hogy az alapvető alkalmazások a számítási felhőben lesznek és a piac szereplői csak olyan szoftvereket fognak kifejleszteni, amelyek különböznek a konkurensek programjaitól.

Az Oracle tavaly júniusban ismertette számításifelhő-stratégiáját és bejelentette, hogy fejlesztési központot hoz létre Magyarországon és 10 százalékkal növeli az itt dolgozó munkatársainak a számát. Ez és a nagy-britanniai beruházás sem véletlen. Márciusban ugyanis a cég jelezte, hogy osztozik az Európai Bizottság azon szándékában, hogy növekedjen az IT-szakemberek száma Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!