Berta Sándor

Szabadalmi konzorcium tagja lett a Huawei

A lépés bizonyos szempontból meglepőnek nevezhető.

Tavaly a Huawei jegyeztette be a legtöbb szabadalmat Európában. A vállalat a digitális technológiák területén 2019-ben 3524 szabadalmi keresetet adott be. A lista második helyezettje a Samsung, a harmadik az LG, a negyedik az amerikai United Technologies, míg az ötödik a Siemens lett. Mindezek tükrében meglepő, hogy a távközlési óriáscég tagja lett az Open Invention Network (OIN) nevű szabadalmi konzorciumnak.

Ezzel kapcsolatban a Linux-közösségnek két célja van. Az első, hogy a szabadalmak nyitottak és a közösség számára elérhetők legyenek azért, hogy elő lehessen segíteni a Linuxon futtatható alkalmazások fejlesztését, míg a második, hogy az OIN védelemként szolgál a lehetséges szabadalmi perek és viták ellen. Keith Bergelt, a konzorcium vezetője kijelentette, hogy a Linux-alapú platformok, köztük a Linux Alapítvány OPNFV és ONAP nevű programjai lehetővé teszik a szolgáltatóknak és a vállalkozásoknak, hogy példátlan gyorsasággal új funkciókat integrálhassanak a felhőkörnyezetekbe. A korszerű hálózatüzemeltető szoftverek nagy része használja ezeket a technikákat.

A Huawei egyike azon társaságoknak, amelyek rendszeresen a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a Linux-kernel fejlesztéséhez. Jianxin Ding, a kínai cég szellemi tulajdonhoz fűződő jogokért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy a Linux és a nyílt forráskód nagyon fontos technológiák, amelyek fejlesztésében komoly szerepet játszanak. Van továbbá egy másik oldal is. A Huawei birtokába kerülhetnek olyan megoldások (Microsoft Exfat stb.) szabadalmi licencei, amelyek használatáért eddig fizetnie kellett. A vállalat ezáltal, akár az Android használata során is, megtakaríthatja azokat a komoly összegeket, amelyeket eddig ki kellett fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nos olyan, hogy szabadalom Kinaban torvenyileg nem letezik, minden esetben a kinai allam dont arrol, hogy ki mit gyarthat. A Huawei csak azert jegyzi be a szabadalmait, hogy a nyugati cegek ne tudjak megelozni ebben es ezzel akadalyozni a mukodeset. (meg ezzel limitalt modon o is kepes o akadalyozni a nyugati konkurenciat) Az erdeke az lenne, hogy a vilagban semmire ne legyen szabadalom es akkor mindenki azt gyart amit tud.