Berta Sándor

Már a tíz legnagyobb félvezetőgyártó között van a HiSilicon

A Huawei cége rendkívül dinamikusan fejlődik.

Az IC Insights piackutatói megállapították, hogy a Huawei leányvállalatának számító HiSilicon az első kínai félvezetőgyártó, amely bekerült globális viszonylatban e területen az első tíz társaság közé. A piacot továbbra is az Intel uralja a Samsung és a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) előtt.

Az IC Insights évek óta rendszeresen megjelenteti a Top 10 Semiconductor Sales Leaders című összehasonlítását, amely a chipgyártókat a bevételeik szerint rangsorolja. A HiSilicon az idei esztendő első negyedévében 2,67 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el úgy, hogy nem rendelkezik saját gyárral. Ráadásul a konszern 2019 hasonló időszakához képest 54 százalékkal tudta növelni a bevételeit és ezáltal öt helyet lépett előre a rangsorban, a gyártó így közvetlenül az nVidia mögött található. A két cég az Infineont és a Kioxiát előzi meg, az utóbbi csak április közepén vette fel az új nevét.

A tíz vezető félvezetőgyártó 16 százalékkal több bevételre tett szert, mint 2019 hasonló időszakában, az összeg megközelítette a 71 milliárd dollárt. A legnagyobb bevételt az Intel termelte, 19,5 milliárd dollárt, ami 2019 első negyedévéhez képest 23 százalékos növekedést jelent. A lista többi helyén a Samsung, a TSMC, az SK Hynix, a Micron, a Broadcom, a Qualcomm és a Texas Instruments található. Közülük a TSMC 45 százalékkal tudta növelni a bevételeit. Ebben komoly szerepe volt a HiSiliconnak is, mivel a vállalat a TSMC-nél készítteti az okostelefonokba szánt System-on-Chipjeit. S ehhez jön még az is, hogy a TSMC az Apple számára is gyárt System-on-Chipeket. A tajvani konszern eladásainak körülbelül 14 százaléka, vagyis 4,95 milliárd dollár bevétel kapcsolódik a HiSilicon chipjeihez. Az Apple és a Huawei leányvállalata tavaly a TSMC bevételeinek 37 százalékához járultak hozzá valamilyen formában, nem csoda, hogy a gyártó legnagyobb ügyfeleinek számítanak.

A HiSilicon erősödése részben annak is köszönhető, hogy a Huawei elleni amerikai szankciók miatt a korábbinál nagyobb szerep jut neki, amelytől a kínai távközlési társaság egyre több chipet rendel. A HiSilicon emellett a saját chipfejlesztési képességei bővítésébe is komoly összegeket fektetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #2
    Tehát tulajdonképpen ez is Huawei csak más név alatt fut. :-)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    A "supplier" az nem gyártó.