Berta Sándor

Ideje búcsút inteni a Chrome böngészőnek?

Több jel is arra mutat, hogy a népszerű szoftver a közeljövőben elindulhat a lejtőn lefelé.

Joanna Stern, a The Washington Post egyik legismertebb szakújságírója a cikkében azt taglalta, hogy kifizetődőnek bizonyulhat, ha valaki a jelenleg legnépszerűbbnek számító Chrome böngésző alternatíváit keresi. Ez a tevékenység már csak azért is hasznos lehet, mert Stern álláspontja szerint eljött a Chrome búcsújának az ideje. Az újságíró hozzátette, hogy a Google programjával kapcsolatban a szép időkre és a jó dolgokra kell emlékezni. Az utóbbiak közé sorolta a böngészési sebességet és a jó felhasználói tapasztalatokat.

A The Washington Post munkatársa kiemelte, hogy az utóbbi időben egyre több negatív dolog tapasztalható a szoftver körül. Ezek közül kiemelkedik, hogy a Chrome memóriahasználata közel sem nevezhető elég hatékonynak és a legfőbb vetélytársai - elsősorban a Microsoft Edge és az Apple Safari - sokkal kevesebb erőforrást fogyasztanak. További fekete pont, hogy a magánélet védelmének területén a Google eleve kénytelen kompromisszumokat kötni azért, hogy a programmal a saját üzletét ne tegye tönkre.

Stern beszámolt a saját tesztjeiről is, amelyekben az Edge a Windows operációs rendszer alatt 5 százalékkal kevesebb erőforrást fogyasztott, mint a Google fejlesztése. Mindez egy laptop esetében még fontosabb, mert a magas terhelés lerövidíti az üzemidőt. Egy Mac számítógépen ráadásul a Safari 10 százalékkal kevesebbet fogyasztott, mint a Chrome. Ezek az értékek azt bizonyítják, hogy a konkurens böngészők felzárkóztak a Google terméke mögé és az utóbbi már közel sem előzi meg a vetélytársait annyira, mint a korábbi években.

Érdekesség, hogy az újságíró a Firefoxot nem tartotta a megfelelő alternatívának. Ennek oka az volt, hogy a Mozilla által készített szoftver nem fogyaszt kevesebb erőforrást, mint a Chrome.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • z5oTtu #33
  A cikk cime elegge klikkgyujtonek hangzik. Edge belulrol ugyanazt hasznalja mint a Chrome, szoval akkor az sem igazi alternativa. Webes fejleszteshez Chrome-ot hasznalok, mert abban nagyon kenyelmes minden. Bongeszeshez inkabb Safari.
 • Gabbbbbbbbbbbb #32
  A Chrome és az Edge szinte teljesen ugyanaz kellene legyen. Ugyanarra a nyílt forráskódú Chromium-ra épülnek, csak az adathalászat/sync részében szabadna, hogy eltérés legyen, Google valamit nagyon rosszul csinál, hogy ennyire mérhető a memóraevésben az eltérés. Edge-re váltás az szerintem is csöbörböl vödörbe.

  edit: Ja igen, van egy pár zárt forráskódú codec is integrálva a Chrome-ba, ami a Chromium-ban nincs, de ezeknek sem szabadna sokat számítania.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.07.15. 16:02:42
 • Ender Wiggin #31
  Jajj, csak attól a qrva Edge-től tudnék megszabadulni. Nem tudja valaki, hogy kell kiiktatni? Minden indításnál megnyílik, sőt ha hibernációból vagy képernyővédőből tér vissza a winfos, akkor is.
 • Zsombor99 #30
  Én sem használok Chrome böngészőt. Asztali gépen és laptopon FireFox (mindig is azt használtam), Androidos telefonon pedig "Dolphin". Eddig a Chrome egy-két ritka esetben kellett csak mikor valami webes dolog valamiért nem volt FireFox kompatibilis.
 • NEXUS6 #29
  Telón Operát hasznlok, gépen FF-t. Gondolkodtam, hogy az Edget teljesen kiirtom a gépről, de néhány próbát téve meglepően gyors volt. Majdnem el is csábultam, csak épp a beállítási lehetőségek, pl testreszabhatósági korlátok, meg a dúrva win beágyazottság miatt nem nagyon használom. Az utóbbi miatt viszont nem is tépem ki gyökerestül, mert nem tudom milyen más win funkciókat iktatnék ki, jobb a békesség.

  Chrome nekem valahogy soha nem volt bejövős, ráadásul közel azonos adathalászatot tud művelni, mint az Edge. Szal kösz nem.
 • gothmog #28
  Mert az nem egy újságcikk hanem egy ms-edge reklám.
 • quatlander #27
  Kár érte. Kiváló ügynök volt.
 • csigafi #26
  Én maradok továbbra is konkurens böngészőknél. Bár igazából egyiket se nevezném konkurensnek mivel mind sokkal régebbi mint a chrome.
  Sajnálom nekem nem vált be a chrome.

  Szerintem csak azért a legnépszerűbb a chrome mert ráerőszakolták az emberekre. Megvesz az ember egy telefont egy tablet stb és már ott van rajta a chrome. Sokan nem fogják lecserélni

  Szerintem rengeteg helyet foglal el alapból a chrome a gépen. nem tudom hogy lett ez a leggyorsabbnak kikiáltott böngésző de én kételkednék ebben hogy ez a valóságot fedi. Arról nem is beszélve hogy már hány kis tesoja van a chromnak mint pl chromium. állítólag a vivaldi is chrome alapjaira lett fejlesztve.

  Érdekesség, hogy az újságíró a Firefoxot nem tartotta a megfelelő alternatívának. Ennek oka az volt, hogy a Mozilla által készített szoftver nem fogyaszt kevesebb erőforrást, mint a Chrome.

  Vagy lefizették az újság írót :-)


 • Gabbbbbbbbbbbb #25
  "Ezek utan az oldalak vagy Chrome-ra optimalizalnak, vagy kizarjak a latogatoik nagyreszet. Az emberek nagyresze pedig Chome-ot fog hasznalni, mert az oldalak Chrome-ra vannak optimalizalva."

  Szerintem már nagyon nincs igazad. Androidon az összes Webkit alapú böngésző pontosan ugyanúgy renderel, mint a Chrome és droidos Chrome annyira lassú, hogy nem 5-10% ram a difi, hanem erősebb hardveren is akadozik, még Adaway jelenléte mellett is, anélkül meg katasztrófa.
  Kiwi, Brave és Lightning Browser jó alternatívát nyújtanak. Firefox még annyira nem jó Androidon, de az oldalak megjelenítésével ott sincs probléma és a sync is jól megy..
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.07.15. 09:38:35
 • kvp #24
  Harom fontos dolgot elfelejt az ujsagiro:
  1. Az emberek nagyresze telefonon nezi a netet
  2. A telefonok nagyresze Google Android alapu
  3. Androidra se Safari, se Edge bongeszo nincs

  Ezek utan az oldalak vagy Chrome-ra optimalizalnak, vagy kizarjak a latogatoik nagyreszet. Az emberek nagyresze pedig Chome-ot fog hasznalni, mert az oldalak Chrome-ra vannak optimalizalva.

  Olyan meg, hogy 5% vagy 10% memoriafelhasznalas senkit nem erdekel, csak menjen minden, elsore, buveszkedes nelkul. Na erre jelenleg a Chrome a jo.