Berta Sándor

Javítana a Chrome kompati­bilitásán a Google

Néhány honlap teljesen másként néz ki a különböző böngészőkben, a vállalat ezen változtatna.

A Google Chrome fejlesztőcsapatának tagjai egy tanulmány keretében kielemezték azt a 28 000 választ, amely tavaly érkezett be a csoporthoz. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet és több erőfeszítést kell fordítaniuk a böngészőkompatibilitás kérdésére.

A csapat nevében Stephen McGruer szoftverfejlesztő bejelentette, hogy milyen problémák megoldására akarnak összpontosítani. Az egyik fejlesztés a Flexbox, amely arra használható, hogy a tartalmakat dinamikus módon a különböző képernyőméretekhez lehessen igazítani. Az ezzel kapcsolatos problémák nagy részét már sikerült a Chrome böngészőben megoldani, az újítások a 84-es verzióban jelenik majd meg. A Flex-Gap és Fieldset+Flex is integrálásra kerül, hogy a Chrome még inkább kompatibilis legyen más böngészőkkel.

A kapcsolódó blogbejegyzésben számos olyan technikát felsorolt McGruer, amelyeket a különböző böngészőmotorok - például a Chromium, a Webkit és a Mozilla Gecko - másként jelenítenek meg. Jó példa erre a görgetés vagy a virtuális billentyűzetek alkalmazása. A Chrome fejlesztőcsapata változtatni akar a beviteli mezők beállítási lehetőségén és a CSS Grid megjelenítésén is.

Van még egy jelentős probléma. A csoport általában számos saját technikát és funkciót fejleszt ki, amelyeket más böngészők részben vagy egyáltalán nem, illetve még nem támogatnak, ez pedig komoly kompatibilitási probléma. Ugyan a szakemberek nem akarnak felhagyni a web fejlesztését célzó munkájukkal, de a jövőben sokkal alaposabban vizsgálják majd meg, hogy ezekkel a kérdésekkel hogyan kell foglalkozni és miként kell azokat kommunikálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Teljesítményen kéne javítani, meg vannak azért idegesítő bugok. Néha ENTER-re nem reagál a böngészősáv..

    Firefox Quantum a tuti!