Berta Sándor

2018-tól fellép az automatikusan lejátszott tartalmak ellen a Chrome

A böngésző fejlesztői szeretnék megkímélni a felhasználókat az idegesítő jelenségtől.

Mounir Lamourinak, a Google szoftvermérnökének a blogbejegyzése szerint hamarosan a múlté lesznek az automatikusan lejátszott tartalmak. Az internetezők gyakran találkoznak olyan oldalakkal, amelyek a felkeresésük esetén automatikusan kezdik lejátszani a különböző videókat vagy audiofájlokat. 2018 januárjától ezt a jelenséget a Chrome böngészőt alkalmazók már nem fogják tapasztalni. A változtatásoknak köszönhetően ugyanis csak azon tartalmak lejátszása valósul majd meg, amelyek nem adnak ki hangokat.

A Google egy olyan megoldással is kísérletezik, amelynek segítségével lehetőség lesz akár teljes honlapok elnémítására is. A tervek alapján ezt a lehetőséget már a Chrome 63-as verziójában bevezetik, utána a felhasználók határozhatják meg, hogy egy portál adhat-e ki hangokat vagy sem. A Chrome 64-es változatától pedig csak azután lesz engedélyezett a tartalmak automatikus lejátszása, ha valaki olyan oldalt keres fel, amely megfelel az érdeklődési körének. A Chrome 63 várhatóan már ebben a hónapban elérhető lesz, míg a Chrome 64 jövő januártól.

A Google azzal indokolta a lépést, hogy az automatikus lejátszási funkció az egyik legidegesítőbb dolog az emberek számára, ráadásul adatforgalmat és zajt generál. Aki szeretné, már most is módosíthatja manuálisan a Chrome böngészőben az automatikus lejátszási funkciót, ehhez a címsorban be kell írni, hogy chrome://flags és utána a kikeresni az Autoplay Policy nevű pontot, majd kiválasztani a kívánt viselkedésmintát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #7
    Engem annyira idegesít, hogy külön extensiont raktam a Chrome-ba: disable HTML5 Autoplay. Ajánlom! Letiltja a magától elinduló videókat, azokat is amelyek átcsúsznak az Autoplay Policy-n. De persze ez sem tökéletes, volt hogy elindult valami szemét... de 90% hatékonyságú!
  • ClassicR #6
    "A Google egy olyan megoldással is kísérletezik, amelynek segítségével lehetőség lesz akár teljes holnapok elnémítására is."

    Ezt a Firefox hány éve is tudja? :D
  • Skylake #5
    Természetesen, ha az ügyfél tejel az Alphabet-nek, akkor majd az ő automatán induló videós reklámtartalmai majd elkerülik ezt a korlátozást. Lesz erre is majd külön díjtétel, hülye lesz majd a Google tökönszúrni önmagát. Erről ennyit. Hipokrita g*cik. Ez pont ugyanolyan, hogy a reklámblokkolási funkció integrálva lesz. Nyilván mivel a nagy G üzleti modellje a követésen alapul, ez pedig a konkurencia megf*ngatása céljából kerül be funkciónak – az usernek meg el lehet járni a PR-pávatáncot, hogy mennyire nem evil a cég. 2 in 1. Bármilyen eszközt telepítek vagy konfiugurálok, első dolgom (többek között) a Google összes követési és reklám-kihelyezési megoldásainak blokkolása.
  • kékherceg #4
    na végre
  • hypno #3
    Itt volt az ideje.
    És nem igazán a zaj, hanem a betöltési idők miatt.
  • wraithLord #2
    Ez tényleg elég idegesítő. Ha otthon a korlátlan neten csinálja ezt némítva, akkor nem különösebben érdekel, de telón mobilnettel nem nagyon örülnék neki.
    Mondjuk biztos erre is van browser extension, nem néztem még.

    Pont most tűnt fel, hogy wikia oldalakon divat lett a szócikkek videós összefoglalója, ami automatikusan elindul, és időnként nem némítva.
  • csulok0000 #1
    ez a youtube-nál is működni fog? :D