Berta Sándor

Egy gyilkosság felderítésében segíthet az Amazon Echo

A rendőrség egy arkansasi esetet szeretne felgöngyölíteni, de a társaság nem akarja kiadni a rendszere által rögzített adatokat.

Az Amazon Echo a beépített mikrofonjai segítségével minden a környezetében lévő hangot rögzít, emiatt fontos lenne az arkansasi rendőrök számára, hogy megkaphassák a feljegyzett adatokat. A társaság azonban a magánszféra védelmére hivatkozva megtagadta a kérés végrehajtását.

A felderítendő gyilkosság tavaly novemberben történt Bentonville területén. A helyszínre kiérkező rendőrök egy ház mögött egy hullát találtak. Az élettelen test arccal felfelé helyezkedett el, a bal szem és az ajkak sötétek és duzzadtak voltak. A lakó, aki felhívta a segélyhívó számot, azt mondta a rendőröknek, hogy ő és néhány kollégája előző este futballmeccset néztek és közben iszogattak. Megengedte, hogy ketten közülük a házban aludjanak, majd ő is nyugovóra tért. Reggel találta meg a hullát, az egyik ott alvó kollégáját. A rendőrség ugyanakkor nem fogadta el ezt a magyarázatot és néhány nappal később gyilkosság gyanúja miatt nyomozást indított, a tanúból pedig időközben gyanúsított lett és átkutatták az otthonát.

Ugyan közvetlen bizonyítékot nem találtak, de számos okosotthon-készüléket igen. Továbbá kiderült, hogy a házban telepítve volt az Amazon Echo rendszer, amely aktiválás után mindent rögzít, majd az elhangzottakat kiértékelésre a felhőkörnyezetbe küldi és ezután képes különböző kérdéseket megválaszolni vagy zenét lejátszani. Még az is megtudható, hogy bizonyos szövegek pontosan mikor hagyták el egy-egy személy száját.


Nathan Smith, Benton megye államügyésze azt közölte, hogy az adatokhoz való hozzáférésre mindenképpen szükség van. Az Amazon egyik szóvivője viszont úgy reagált, hogy a rendőrség téved a rendszer működésével kapcsolatban, nem igaz ugyanis az az állítás, hogy az Echo mindent feljegyez. Az tény, hogy a készülék mindig hallja az elhangzott dolgokat, de azokat a Wake (ébresztés) parancs megadásáig nem rögzíti. Amennyiben tehát az adott este során egyetlen személy sem adta ki a Wake parancsot, akkor a rendszert semmit sem tárolt el. Az is kérdéses, hogy pusztán a hangfelvételek alapján felderíthető-e a gyilkossági ügy. Az óriáscég semmilyen ügyfél- vagy szerveradatot nem akar kiadni addig, amíg nincs megfelelő bírói döntés az ügyben.

A korábbi tanút időközben emberöléssel vádolták meg, óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, az ügyben a per 2017-ben kezdődhet. Az illető ügyvédje a rendőrség eljárását a magánszférába való komoly beavatkozásnak nevezte és üdvözölte az Amazon álláspontját. Van még egy érdekes adat: a gyanúsított házában a bűncselekmény elkövetésének éjjelén 1 és 3 óra között 140 gallon víz fogyott el, miközben korábban a normális fogyasztás óránként sosem volt több 10 gallonnál. Hogy mire kellett ennyi víz? Nos, a rendőrök szerint a nyomok eltüntetésére. A vízfogyasztás egyébként úgy derült ki, hogy minden helyi házat felszereltek okosvíz- és árammérővel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #5
    Hogy jött ki neked a 37 liter? 1 gallon durván 4 liter. A napi 10 gallon az 40liter ami elég egy sima tusolásra, de a 140gl az 1120 liter, az már vagy 2 teli kád.
  • csulok0000 #4
    Nem átlag fogyasztásról van szó. "óránként sosem volt több". Vagy is az éjjeli vízfogyasztás nem haladta meg a 10 gallont egyetlen órában sem, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan 10 gallon volt óránként.
  • Garfield #3
    "a bűncselekmény elkövetésének éjjelén 1 és 3 óra között 140 gallon víz fogyott el, miközben korábban a normális fogyasztás óránként sosem volt több 10 gallonnál"

    Mi az úristenre használnak éjjel óránként 37 liter vizet???
  • fonak #2
    Árkenszó szerintem. Bár a helyiek asszem tényleg arkanszaa-t mondanak. És tényleg.
    Ha valakit érdekel az összes állam nevének kiejtése (bizony, a schwa az nem 'á' és nem is 'e', a magyarban nincs ilyen magánhangzó):

    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.01.01. 16:35:54
  • Eriongtk #1
    Tudtátok hogy az amerikaiak úgy mondják hogy "Árkan'szó"? (vagy Árkan'szaa)