Berta Sándor

A mostani világ a kiberkalózok Eldorádója

Az ipari rendszerek digitális hálózatba kötöttségével folyamatosan nő a hackerek és a kibertámadások miatti kockázat. A helyzet a jövőben csak súlyosbodhat.

Napjainkban már nem számít, hogy egy kiberbűnöző a célépület mellett vagy attól több ezer kilométerre lakik. A digitalizálás és az internet elterjedésével az ipar gyakorlatilag már nem működik online kapcsolat nélkül és ugyanez igaz az egyes termékekre, a terjesztésre, a megbízások lebonyolítására, a dizájnra, a vezérlésre és a létesítmények ellenőrzésére is. Mindez nem csupán fantasztikus új lehetőségeket - személyre szabott termékeket, jelentős mértékű hatékonyságnövelést, csökkenő költségeket - jelent, de egyúttal új kockázatokat is.

Oliver Tuszik, a Cisco európai vezetője kijelentette, hogy nagyon megéri feltörni a vállalati rendszereket. Ez egy professzionális üzlet, amely a drogkereskedelemhez vagy a prostitúcióhoz hasonlítható nagyságú nyereséget hoz. Minél erősebb a hálózatba kötöttség, annál jobban megéri kiberbűnözőnek állni. Főleg a cégek megzsarolása kifizetődő, ugyanis a követelt pénznél sokkal többet veszíthetnek, ezért inkább kifizetik az adott összegeket.

A Cisco több milliárd dollárt költött a digitalizálás felgyorsítására, de a biztonság nem garantált. Ahogy Tuszik fogalmazott: "Egyetlen fal sem elég magas, hogy kivédhesse a támadásokat, ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyek mérséklik a károkat." A társaság egy külön egység keretein belül világszerte 400 szakembert foglalkoztat, hogy gyorsan tudjon reagálni a különböző anomáliákra, ami különösen a botnetes támadások esetében fontos. Gyakran sikerül még a világhálón kivédeni ezeket az akciókat, még azelőtt, hogy elérnék a célpontjaikat. A védekezésben segít, hogy más cégeket azonnal tájékoztatnak a támadásokról.

A többi IT-cég szintén növeli a biztonságra fordított erőforrásait. A Microsoft például évente egymilliárd dollárt költ erre a területre, a Deutsche Telekom pedig elsősorban a kritikus infrastruktúrák védelmét tekinti kiemelten fontosnak. Minden erőfeszítés ellenére azonban csak részgyőzelmek könyvelhetők el és ezzel a piac szereplői is tisztában vannak. Ahogy Tuszik mondta: "olyan ez, mint a maratonfutás - csak itt a cél is velünk fut".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #1
    Én 3D grafikus vagoyk filmeken dolgozom,de a gyerekemet tutira megkrédzem nem akar-e IT területre menni!! Támogatni fogom benne,ha tetszik neki.