Berta Sándor

Felére csökkenhet a nagy felbontású videók mérete

A megoldás közel három éven át tartó kutató- és fejlesztőmunka eredménye.

A Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézete (HHI) és számos nagy cég - köztük az Apple, az Ericsson, a Huawei, az Intel, a Microsoft, a Qualcomm és a Sony - szakemberei közösen alkották meg a H.266/Versatile Video Coding (VVC) nevű videoszabványt.

A VVC a korábbi szabványokhoz képest sokkal jobb tömörítést, ezáltal pedig jelentős mértékű, a H.265/High Efficiency Video Codinghoz (HEVC) képest akár 50 százalékos adatcsökkentést tesz lehetővé, miközben a képminőség gyakorlatilag változatlan marad. A kisebb adatmennyiségnek köszönhetően a felvételek átvitele is sokkal gyorsabban valósulhat meg és ez független attól, hogy SD-, nagy felbontású (HD) vagy akár 4K-, illetve 8K-műsorokról van-e szó. Az új szabvány teljes mértékben támogatja a High Dynamic Range Video funkciót és a nagy felbontású 360 fokos anyagok készítését, valamint az osztott képernyőtartalmak használatát.

A fejlesztésre rendkívül nagy szükség volt, hiszen napjainkban már a globális internetforgalom 80 százalékát a tömörített videoadatok teszik ki, s a VVC a jelenlegi legkorszerűbb és leghatékonyabb nemzetközi videokódolási szabvány. A HHI korábban a H.264/AVC és a H.265/HEVC elkészítésében is komoly szerepet játszott, s az a két szabványt pillanatnyilag több mint 10 milliárd végfelhasználói eszközön használják, továbbá a globálisan jelen lévő videobitek több mint 90 százalékát dolgozzák fel a felhasználók a segítségükkel.

A H.266/VVC elkészítésekor a kutatók arra összpontosítottak, hogy az alkalmazható legyen az ultra nagy felbontású felvételek létrehozására, valamint a 4K- és a 8K-anyagok streamelésére. Az adatcsökkentésnek köszönhetően az új szabvány komoly segítséget jelenthet a mobilhálózatokban való adatátvitel során. A H.265/HEVC használatakor egy 90 perces ultra nagy felbontású videó 10 gigabájt helyet foglalt, míg a H.266/VVC alkalmazása esetén csak 5 gigabájtot.

A szakértők egyúttal kidolgoztak egy egységes és átlátható licencmodellt is a tisztességes és diszkrimináció-mentes FRAND-elv alapján. Erre a célra megalapították a Media Coding Industry Forum (MC-IF) nevű szervezetet, amelynek a Fraunhofer Társaság mellett több mint 30 vállalat és szervezet a tagja. A H.266/VVC-t támogató chipek fejlesztése még folyamatban van. Dr. Thomas Schierl, a HHI videokódolási és gépi tanulási részlegvezetője azt közölte, hogy az első kompatibilis szoftver őszre készül el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AdamBast #7
  Vehet mindenki új processzort!
 • morguldae #6
  Csak legyen majd hozzá hardver is, ami lejátssza folyamatosan az ilyen tömörítéseket ugyebár. Mert ha akadozik a lejátszás akkor semmi értelme! Meg ha ugye nem is játssza le semmi. Mert ugye csak ezért nem szeretnének az emberek újabb gépeket vásárolni! Akkor nagyon jó a régebbi tömörítés is! Az legalább megy. Mindig bosszantó az ilyen új szar, amit utána nem lehet semmin megnézni.
 • MerlinW #5
  kb 50-50%-ban használják mindkettőt, lévén kb 10% különbség van a kettő között és a h264 jobb támogatottsággal bír.
 • zola2000 #4
  De már megint a h264hez hasonlítják, amikor mindenhol vp9 van.
 • Sequoyah #3
  Nem az Apple fejlesztette, hanem idezem: "kozosen alkottak meg".
  Ez altalaban annyit jelent, hogy az Apple beallt moge, es nem az lesz mint pl a csatlakozoknal, hogy mindenhol mukodik csak az iPhoneokon nem.

  Ezen felul adhattak hozza csak penzt, vagy hozzaferest altaluk birtokolt szabadalmakhoz, vagy akar fejlesztoket is. De a lenyeg az hogy szoban tamogatjak, tehat tenyleg szeleskoru szabvany lesz.
 • Gladiator #2
  Gondolom mivel ok is sajat chipeket gyartanak, amik azert ott vannak par szazmillio keszulekben, igy fontos volt, hogy minel jobban optimalizalt legyen arra is az uj tomorites.
 • gombabácsi #1
  az apple vajon mit fejlesztett ezen? lekerekített széleket? :D