A Facebook nem szeretne hatalmat gyakorolni

A társaság ki akar maradni a politikai vitákból.

Az 1960-ban született Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligencia kutatásért felelős vezetője, a párizsi kutatóközpont (FAIR) első embere, aki gyakorlatilag a technológia egyik keresztapjának számít. A gépi tanulással kapcsolatos munkásságáért 2018-ban két kollégájával, Yoshua Bengióval és Geoffrey Hintonnal megosztva megkapta az informatikai Nobel-díjnak számító Turing-díjat. A New York-i Egyetemen dolgozó elismert szakember és a csapata többek között olyan szoftvereket fejlesztenek ki, amelyek alkalmazásával valaki a kiterjesztett valóság segítségével egy egész testet beborító jelmezbe bújhat, illetve képes megérteni egy szöveg jelentését. Jelenleg pedig egy olyan programon dolgoznak, amely automatikusan felismeri a Covid-19-ről terjedő álinformációkat és azokat megjelöli.

"Minden új technológia esetében ott van az emberekben a félelem, hogy össze fogja zavarni a társadalmi viszonyokat. S a technológia pontosan ezt is teszi, de többnyire jó irányba változtatja meg a világot. A mesterséges intelligencia esetében ez a félelem nagyobb, mert azt a sci-fi filmek gerjesztik, de a valóság teljesen más. A technológiából hiányzik az a dolog, amit mi józan észnek nevezünk, ebből a szempontból nagyon korlátozott képességekkel rendelkezik. A mesterséges intelligencia esetében ezért sokkal inkább attól kellene félnünk, hogy nem elég jól működik" - fejtette ki a kutató.

LeCun hozzátette, hogy a New York-i Egyetemmel közösen regionális előrejelzési modelleket fejlesztettek ki a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezek a modellek segítenek a kórházaknak, hogy felmérjék az erőforrásaikat, például, hogy hány intenzív ágyuk és egészségügyi maszkjuk van. A modellt jelenleg New Jerseyben alkalmazzák. Egy hasonló megoldást dolgoztak ki a Bécsi Egyetemmel közösen is.

A Facebook mesterséges intelligencia kutatásért felelős vezetője kitért arra is, hogy a felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy minden egyes fotó és videó, amit a Facebookra vagy az Instagramra feltöltenek, másodpercek alatt átfut egy képfelismerési rendszeren, amely összehasonlítja azokat az illegális tartalmak adatbázisában szereplő felvételekkel. Ilyen módon kiszűrhetők például az egészségügyi maszkokkal kapcsolatos tisztességtelen ajánlatok, a terrorszervezetek tartalmai, valamint a gyermekmolesztálási és a pornográf anyagok is. Ezek miatt az érintett bejegyzések törölhetők.

A szakértő hangsúlyozta, hogy természetesen ez a technológia politikai célokra is felhasználható, éppen ezért ügyel az óriáscég kiemelten arra, hogy a politikai vitákban egyik fél oldalára se álljon. Különösen igaz volt ez az elmúlt hónapokban. A Facebook nem szeretné gyakorolni a hatalmát, még akkor sem, ha egyébként ezt megtehetné. A társaság felelősségteljesen kezeli a technológiát.

Minden megoldás használható jó és rossz célokra, például autók felismerik a mesterséges intelligencia segítségével, hogy egy gyermek szaladt az úttestre és lefékezik a járművet. Az ilyen fékrendszerek naponta megmentenek életeket és az ő kutatásain alapulnak. De ugyanígy az elnyomó rezsimek is alkalmazhatják a tömeges arcfelismerést - szintén a mesterséges intelligencia bevonásával, s ezáltal követhetnek bizonyos embereket. A demokratikus intézmények erejétől függ, hogy a technológiát miként alkalmazzák. E használatról a társadalomnak kell döntenie és a kutatóknak ebben bízniuk kell. Tudósként nincs joga arra, hogy a nyilvánosság elől alapvető ismereteket zárjon el csak azért, mert fél az esetleges negatív következményektől.

"Nem fejlesztek fegyvereket és nem veszek részt titkos projektekben. A New York-i Egyetem professzoraként a kutatásomat az amerikai védelmi minisztérium is finanszírozta. De az eredményeket nyilvánosságra hoztam, az pedig kibővítette az emberiség tudását és ez csak jó lehet. A Facebooknak hasonló etikai felfogása van, ezért is szeretek a vállalatnál dolgozni. Egyébként úgy kerültem oda, hogy Mark Zuckerberg többször is felhívott, hogy szeretne egy mesterséges intelligencia kutatóközpontot létrehozni. Először azt válaszoltam neki, hogy nem tudok neki segíteni. Nem akartam New Yorkból elköltözni és az akadémiai környezetben akartam maradni."

"Néhány hónappal később ismét felhívott és azt mondta: azt akarjuk, hogy te csináld ezt meg. Akkor azt feleltem, hogy lenne néhány feltételem. Az egyik az volt, hogy a New York-i Egyetemen maradhassak, a másik pedig, hogy mindent, amit kutatok, nyilvánosságra hozhatok. Ez utóbbi meg is valósul, többnyire nyílt forráskód alatt. Csak így lehet a legjobb kutatókat összegyűjteni. Amennyiben valakinek azt mondjuk, hogy: gyere, dolgozz nekünk, de nem árulhat el semmit a munkájáról, akkor azzal tönkretesszük a karrierjét. A mesterséges intelligencia felgyorsult fejlődése csak a nyílt kutatásokkal lehetséges. Azután, hogy mi ezt megtettük, a Google is megnyitotta a technológiával kapcsolatos kutatásait."

"A Facebook és a különböző egyetemek között rendkívül sok megállapodás van, viszont a cég csak nagyon kevés szabadalommal rendelkezik, azokkal is csak azért, hogy levédje magát. Vannak olyan cégek, amelyek nagyon titkolóznak a kutatásaikat tekintve, de nem árulok el neveket. Legyen elég annyi, hogy az összes társaság közül, amelyikkel dolgom volt, a Facebook a legkellemesebb" - szögezte le a professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #9
  Persze, hogy semlegesek, csak éppen az irányelveik nem azok, amiket be is tartanak...
 • Cat #6
  Pedig tényleg így van, marhára nem hiányzik nekik hogy ők találják ki a szabályozást a politikusok helyett. Ez egy cég, és a cégeket azért hozzák létre, hogy profitot termeljen a részvényeseinek/tulajdonosainak. Nem egy missziós feladatot teljesítő alapítvány vagy egyház, őket egyáltalán nem érdekli, ki mit ír, ki mit posztol.

  Ha törölnek valamit, A csoport hujjog, ha nem törlik B csoport hujjog. Ha lenne egy jogszabály, hogy ezt és ezt kell, akkor a hujjogoknak rámutatnának, hogy ezért és ezért töröltem, ne velem vitatkozz. Ehelyett most mindenki a céget cseszegeti (lásd itt alattam is), hogy miért dönt úgy, ahogy. Púp a hátukra az egész moderáció, ami ráadásul borzasztó sok pénzükbe is kerül. (Több ezer ember alkalmazása és algoritmusok fejlesztése.) Ráadásul marhasok országonként egyedi specialitás van, az USA a mellbimbó megjelenítésére ugrik, Európa az erőszakra, Kína a tiennanmentéri emlékezést nem szereti, India meg a marhaburger reklámokat. És még van 180 egyéb ország a saját egyedi kis sérelmével.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2020.06.21. 13:11:48
 • quatlander #5
  Év poénja
 • gosub #4
  Az ipse valszeg valami buborékban él. Nem csak Böjte Csaba oldaláról töröl a pártatlan FB. Anyósom is tiltást kapott, pedig őt egyáltalán nem érdekli a politika, csak keresztény és magyar oldalakat, posztokat olvas, néz, hallgat. Kapott egy hét tiltást. Mondtam neki nézzen néha LMBTQ oldalakat is, hátha akkor rendben lesz minden.
 • sárkánylovag #3
  Jaj bocsánat, azt ne felejtsük már el Böjte Csaba atya oldaláról a Trianonra emlékező szentmiséjét törölte a facebook... hümm hümm így pártatlan.
 • sárkánylovag #2
  a FÉSZBÚK munkatársai írták ki maguk hogy minden ember élete számít : mikor látták a sok üzletbetörést és a főnök szépen letöröltette. A feketék életek számít maradjon az csak szépen ! Ezután demagóg az ilyen mi nem szólunk be...
  Magyarországi antifa oldalon kint volt hogy nyugodtan fosztogassatok üzleteket mert az nem betörés hanem a munkásosztályé , írtak fészbúknak hogy tiltsák. Szerinted? ilyenkor nem szólnak bele és maradt :)))))
  Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2020.06.20. 19:52:32
 • Palinko #1
  Ahhoz képest egész jól sikerül