Berta Sándor

Facebook - magyar tagja is van a legfelsőbb testületüknek

Kiderült, hogy kik az első tagjai a független bizottságnak.

Sir Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője tavaly nyáron beszélt arról, hogy a közeljövőben létrehoznak egy új testületet, amelynek 40 tagja lesz a világ minden tájáról. A tagokat három évre választják legfeljebb 3 alkalommal, és minden olyan kérdést meg fognak vitatni, amely a Facebook-használók részéről felmerül.

Az Oversight Board nevű grémium gyakorlatilag egy etikai tanács, egy alkotmánybíróság és egy parlamenti bizottság ötvözeteként működik majd. A meghozott határozatok kötelező érvényűek lesznek, még akkor is, ha azzal Mark Zuckerberg vagy a Facebook nem ért egyet. A munkájukért anyagi juttatást fognak kapni egy vagyonkezelő alaptól, azaz függetlenek lesznek a cégtől. Februárban Brent Harris, a Facebook kormányzati és globális ügyekért felelős igazgatója a blogbejegyzésében azt írta, hogy a testület a tervezettnél később kezdi meg a működését és kevesebb jogkörrel rendelkezik majd.

Most ismertté vált a testület első húsz tagjának a neve. A kiválasztott emberi jogi szakemberek, politikusok, újságírók, tudósok és aktivisták között vannak Helle Thorning-Schmidt korábbi dán miniszterelnök; Tavakkul Karmán jemeni újságíró, politikus és emberi jogi aktivista, aki 2011-ben megosztva megkapta a Nobel-békedíjat; Alan Rusbridger, a The Guardian egykori főszerkesztője; valamint Sajó András magyar jogtudós, az MTA tagja, aki 1991 és 1992 között a Közép-európai Egyetem Jogi Karának alapító dékánja volt, majd 2008-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bírájává, 2015-ben pedig elnökhelyettesévé választották. Az ő feladatuk lesz többek között a gyűlöletbeszéd, a diszkrimináció és az álhírek elleni harc.

A Facebook azt írta, hogy az elmúlt években a társadalom számára egyre sürgetőbbé vált azoknak a kérdésnek a megválaszolása, hogy milyen tartalmak maradjanak a portálon, melyeket távolítsák el és ezekről a dolgokról ki döntsön. A most létrehozott testület gyakorlatilag a közösségi oldal legfelsőbb bíróságaként fog működni és a tagok létszámát a jövőben fokozatosan 20-ról 40-re növelik.

Michael McConnell, a grémium egyik társvezetője, korábbi amerikai szövetségi bíró leszögezte, hogy nem lesznek internetrendőrség, a csoport döntéseit sokkal inkább jövőbeli irányelveknek kell majd tekinteni. A szakember hozzátette, hogy eleinte törölt bejegyzésekkel kapcsolatos panaszokkal fognak foglalkozni és három fő dologra összpontosítanak. Elsősorban olyan esetekre, amelyek sok felhasználót érintenek, továbbá olyanokra, amelyek nagy jelentőségűek a nyilvános viták számára, végül olyanokra, amelyek fontos kérdéseket vetnek fel a platform szabályaival kapcsolatban.

McConnell mellett további három társvezetője is lesz a testületnek: Helle Thorning-Schmidt, Catalina Botero-Marino és Jamal Greene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #10
  1. A "liberalis" az szocialistat meg kultur marxistat jelent, aki a szabadsag harcosanak alcazza magat.
  2. A liberalis meg olyan embert takar, aki ellenzi az eroszakot, a tulzott allami kontrollt, a magas adokat, az allami egeszsegugyet, allami nyugdijat, allami segelyeket, allami gazdasagi programokat es megengedi, hogy pl nyilvanosan tagadd a holokausztot ha te attol erzed jol magad.
  A magukat liberalisnak tartok 95%-a az elso csoportba tartozik.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.05.08. 17:20:55
 • duke #9
  A legnagyobb problema tovabbra is az, hogy a sok idiota hasznalja ezt a faszsagot, ezzel segitve a vilagcenzurat, a vilagkormany letrehozasat.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2020.05.08. 16:05:15
 • peterx #8
  Szóval aki nem szereti pl. a multikultit, a korlátlan bevándorlást, a melegfelvonulást, vagy a gender elméletet akkor nyugodtan hangot adhat a véleményének Facebook-on nagy közönség előtt mindenfajta szankció nélkül? igazi(!) liberális módra nem lesznek elnyomva/törölve/kitiltva ezek a vélemények, mert szólásszabadság van, ugye? :) (mellesleg engem ez egyáltalán nem érint sose posztolok kommentelek FB-n meg sehol máshol se szinte.. viszont teljes mértékben egyetértek azokkal akiket zavar, hogy FB valahogy nem annyira "liberális" mint amilyennek hazudja magát :)
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.05.08. 15:55:16
 • Sequoyah #7
  Nem is az a lenyeg hogy milyen iteletet hoznak, hanem hogy a donteseket ezentul indokolni is kell.

  Az hogy eddig indok nelkul torolgettek, annak az a vege hogy a jobbosok a balos propagandat szidjak, a balosok meg a jobbos propagandat. Itt is 6bol 4 hozzaszolas ilyen, mindenfele ertelem nelkul...
  Ha van egy testulet aki szamba veszi az erveket, es egy indokokkal alatamasztott dontest hoz, az mar akkor is elindit egy konstruktiv vitat, ha amugy nem tetszik az itelet. Ennek a testuletnek ugy van ertelme, ha ez a megoldas kezdete, es nem a vege.
 • Sequoyah #6
  Ugy erted hogy minden olyan tartalom engedelyezett ami nem serti masok jogait, de egyebkent mindenki azt posztol amit akar? Igen, en is remelem hogy liberalis marad.
 • peterx #5
  Igen, ez olyan eset mintha én választanám meg a főnököm ki szimpatikus ki nem.. (egy olyan munkahelyen ami amúgy nagyon tetszik és nem akarnék lelépni csak egy főni miatt..)
 • Atisz #4
  Ja, egy CEUs Soros talpas :D
 • Cat #3
  A Facebooknak tökéletesen mindegy milyen ítéleteket hoznak. Ez csak a testület arra jó, hogy amikor Zuckerberget legközelebb elszámoltatják valamiért a szenátusban, rájuk tud mutatni, hogy "azért lett ez és ez törölve/vagy nem törölve, mert ők így döntöttek".

  Ezt a testületet nem a Facebooknak, hanem a politikusoknak kellett volna létrehozniuk. Csak töketlenek ahhoz, hogy bevállalják a döntések következményeit, mert egy határozott vélemény mindenképpen valamilyen érdeket sért.
 • peterx #2
  Na vajon hány jobboldali és/vagy konzervatív lesz köztük....
  Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.05.08. 11:02:40
 • VolJin #1
  A lényeg, hogy csak "liberális" tartalom maradhat...