Gyurkity Péter

Kvantumtelefont dob piacra a Samsung

Egyelőre egyetlen funkciót végeznek el az új módszerrel, a biztonság jegyében.

Bár a kvantumszámítógépek terén évek óta várt áttörés egyelőre még nem jött el, a jelek szerint egyre közelebb kerülünk a gyakorlati alkalmazáshoz, mégpedig nemcsak a hagyományos számítógépek szegmensében. Erre utal a Samsung bejelentése, amely egy saját telefon esetében jelzi a nagyközönségnek az új korszak elindulását.

A gyártó, valamint a szintén dél-koreai SK Telecom közösen jelentette be, hogy befutott a piacra az első kvantum-okostelefon, amely azonban enyhe túlzásként is értékelhető, hiszen jelen esetben mindössze egyetlen funkció újszerű megvalósításáról beszélhetünk, amely azonban kifejezetten a meglévő biztonsági szint további fokozására irányul. Itt rögtön több nyugati lap igyekezett megfejteni a nem tökéletes fordítás által számukra biztosított szöveget, amiből végül azt hámozták ki, hogy tulajdonképpen egyetlen chipről van szó, amely a véletlenszám-generálás funkcióját látja el, mégpedig fotonok kibocsátásával, valamint azok megfelelő módon való regisztrálásával, amely a cég szakemberei szerint mindenképpen megbízható módszert biztosít majd az erős titkosításhoz.

A LED-fényforrás, valamint a CMOS-érzékelő kombinálásával a chipszeten belül sikerült megvalósítani az új eljárást, amire szerintük elsősorban azért van szükség, mert a kvantumszámítógépek megjelenése, valamint azok egyre szélesebb körben való (jóllehet egyelőre igencsak korlátozott) alkalmazása miatt a biztonsági technikák is komoly veszélyben vannak. Tekintettel arra, hogy a fotonok számát nem lehet előre megjósolni, az új titkosítással biztosíthatjuk kommunikációnkat és adatainkat, ehhez pedig a nagyjából megszokott egyéb komponensek társulnak, hiszen a listán egy 6,7 hüvelykes kijelző, az Exynos 980 chip, 8 GB memória, valamint egy 128 GB-os tároló jelenik még meg, egy 32 megapixeles szelfikamera, illetve egy hátoldali tripla-modul kíséretében, immár 5G-támogatással.

Az előrendelés az ázsiai országban már él, az ár odaát 527 dollárnak felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SANTANTICA #7
  na majd jön nekik is a "szabad" verseny usa módra: értsd: embargót kapnak mint a Huawei....

  nem ám itt kreatívabbnak és olcsóbbnak meg innovatívabbnak lenni mint az apple, mert akkor megy a bünti.....a szabad piac nevében, természetesen!
 • kvp #6
  Ez egy feny alapu veletlenszam generator, amit a kulcsparok kialakitasanal hasznal. A masik oldal maga dont, hogy milyen veletszam forrast hasznal. Klasszikusabb megkozelites a termikus random generator, amikor a felvezetok termikus zajat erositi fel egy analog aramkor, majd alakitja digitalis bitsorozatta. Egy csomo ARM chipben van ilyen alapbol, de open source USB-s valtozatban is letezik, azt mindenki elkeszitheti maganak (ha tud kezzel olyan pici aramkort forrasztani). A feny alapu az nem sokat ad hozza, csak az elektromos TRNG 4 kapuja helyett egy egesz CMOS chip adja a zajforrast. Ez egybkent az a termikus hatterzaj, amit a legtobb CMOS szenzoros fenykepen latunk.
 • Cefet #5
  Az édesanutájuk valagát...
 • zakzag #4
  Igen, egy ilyen bővítőkártya elég kicsi, hogy beleférjen a zsebembe, van is ott vagy 3. :D
 • gombabácsi #3
  na, ez zseniális kamu fejlesztés...
 • sárkánylovag #2
  nem értem
  fotonokat bocsájt ki azt méri le és ez a szám a jelszó a két telefon számára?
  magyarán egy fény alapú random generátor ?
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Igen, lehet kapni ilyet PCI Express bővítőkártya formátumban is.