25
 • Macropus Rufus
  #25
  "Mint az "idén lesz a desktop Linux éve" szlogent"
  ez mondjuk jogos, desktopon sehol sincs. De ha azt nézzük melyik rendszer a legnépszerűbb akkor bizony a linux az. Desktop szegmensben nem, de amúgy minden másban ő a top.
 • wraithLord
  #24
  Az. Igazából ennek csak energiatakarékosság, "környezettudatosság", esetleg helytakarékosság szempontjából lenne értelme, ugyanerre jó egy mini-PC is. Munkahelyen lényegesen életképesebb.
 • TokraFan
  #23
  Van pár apróbb hiba a gondolatmenetedben. Egyrészt technikai értelemben, mert egy telefon, sem a hardver, sem a szoftver terén nem mérhető egy klasszikus értelemben vett desktop PC-hez. Tehát nem kapsz teljes értékű és teljesítményú -klasszikus értelemben vett X86 alapú- PC-t egy telefonnal attól, hogy desktop bedokkolod és rákötsz hagyományos perifériákat + monitort. Másrészt, a laptopra ez már nem igaz, mert azok teljesítménye és hardver platformja többnyire megegyezik egy normál X86-os PC-vel, a perifériák csatlakoztatását követően tehát egy szinte teljes értékű PC-t kapsz, miközben alapvetően egy mobil eszközről van szó és nem desktop-ról.

  t_robert
  Egyetértek.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.05.14. 15:34:08
 • ugh
  #22
  Agyfasz is, hogy nem lehet mar csak tepsit kapni.
  A mobil telo lenyege hogy mobil. Bevagod a rovidgatyad zsebebe.
  De lassan akkorak lesznek mintha egy telefonfulket vinnel magaddal csak nincs vezetek.
  A ruhat meg lerantjak rolad.
  Mobiltelefon taska lesz a kovetkezo agyhalal ha igy haladunk.
  A tabletek "kudarca" az lett, hogy egy 4-5 eve vasarolt jobb tabival ma is el lehet netezgetni.
  Telefonnal is csak a telok meg osszetornek a sok csocsfejnel es lecserelik evente.


  Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.05.14. 14:25:08
 • t_robert
  #21
  A tabletek kudarcához az is hozzá játszik, hogy utóbbi években az telefonok átlagos kijelzőmérete és felbontása negnővekedett. Még inkább elmosva a határt egy telefon és egy tablet közt. 1-2 hüvelyk miatt nem érdemes venni még egy eszközt. ráadásul a tabletek átlagos teljesítménye meg se közelíti a mai top telefonok teljesítményét.
 • t_robert
  #20
  persze mert egy PC-n natív X86 kódra lefordított programok futnak. Melyek sebessége sokkal nagyobb, mint a mobil eszközök JAVA appletjei. Amig JAVA virtuális gépen futnak sorról sorra forditva hasonlóan, mint régen a basic interpreterek. a PC az egy ipari szabvány. az egyík x86-os procira irt program gyakorlatilag simán fút bármilyen más X86-os procin. Az egyik mobil telefon hardvere nem egyezik meg egy másik mobil telefon hardverével. Vgayis nem lehetne átvinni exynos procis Samsung telefonra irt és fordított natív kódot mondjuk egy Huawei telefon Kirin procijára. az egyetlen közös lehetőség a JAVA VM. Vagyis ha a két telefon közt. Ha elvben ugyan az vrzió Androidra irnak egy appletet az futni fog a másik eszközön...(többnyire) Ez azért működik mert a Samsung ís elkészítette a saját telefonjához a JAVA kompatibilis virtuális gépet és a Huawei is. Persze egy soronként forduló applet teljesítménye nem egy natív kód. Vagyis relatíve hiába van 8 mag egy telefonban mondjuk 2,5 GHz-en és van egy PC 4 maggal szintén 2,5 GHz-el a natív kód miatt gyorsabb lesz a PC-n: ezért van, hogy egy PC program átirat mondjuk telefonra, sokkal butább lassabb és primitívebb lesz, mint az eredeti.
 • t_robert
  #19
  most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy mennyivel könnyebb egy nagy kijelzőn dolgozni egérrel és billentyűvel. ráadásul a mobil eszközöknek tényleg nincsen elég csatlakozója. Persze BT és egyebekkel lehet bizonyos perifériákat hozzácsatolni de én akár hányszor akartam így dolgozni tele voltam gondokkal a billentyű és nyomtató használattal kapcsolatban. valami nyavajája mindig volt a dolognak. Nem tehetsz oda a egy cégnél 200 embernek egy monitort és egy BT klavcsit, hogy dolgozz mobillal. Most a céges adatárakhoz való hozzáférésről ne is beszéljek. OK, hogy PC-re irnak programot, mondjuk számlázni és készletet kezelni, de mondjuk mobilra?????? hát. egész nap menne a sirás rivás, hogy nem tudok most nyomtatni. behalt a billentyűzet.... a mobil eszközökhöz kapcsolt kiegészitők megbizhatósága egy kalap szar. Mint gyakorló rendszergazda mondom....
 • __z
  #18
  Szerintem, a "PC" kifejezés ma már anakronisztikus. Én inkább a "desktop" kifejezést használnám helyette, nekem a "desktop" nem technológiai, hanem "ergonómiai" kategóriát jelent: monitor+billentyűzet+egér, az hogy mire van rákötve, nekem teljesen irreleváns. Hol a hiba gondolatmenetemben?
 • pakeszke
  #17
  a nagyra tartott PCdre hany flashlight app van?
 • molnibalage83
  #16
  Sokat utazók és fotósokat leszámítva és még senkinél nem láttam tabletet. Soha. Könyvet olvasnak rajta, videót néznek, a fotós meg gyorsan vissza tudja nézni nagyobban az elkészült képet. Kb. ennyire jó a tablet vagy himihumi böngészős játékokat tolni.
 • TokraFan
  #15
  Tévedés. A tablet egy dedikáltan médiafogyasztó eszköz, semmi másra nem jó. Netezni, jücsüböt, képeket nézegetni, esetleg a szociális médiás marhaságokat nyomkodni jó. De már egy levelet nem tudsz megírni rajta rendesen, egy üveglapon nem lehet gépelni (nyilván lehet bizonyos szinten, de én munkáról beszéltem). Kijelzője is apró egy monitorhoz képest, az egeret pedig a tapizás semmilyen szinten nem képes kiváltani, maximum az ikon nyomkodás szintjén.
  A PC eladás azért csökkent, mert azok, akiknek eddig sem kellett másra, mint netezni és jücsüböt bámulni, azoknak tökéletesen megfelel a telefon is erre a célra, nekik valóban felesleges a PC. De ha már szövegszerkeszteni akar valamit és kinyomtatni, jobban jár egy PC-vel, ahol rendes billentyűzeten, nagy monitoron, kényelmesen, hatékonyan meg tudja ezt oldani. Nem beszélve a komolyabb alkalmazásokról, grafika, videószerkesztés, programozás, egyebek. A szoftverellátottsága is fényévekkel jobb a PC-nek, a telefonos/tabletes aplikációk 80%-ka komolytalan, ami viszont ér valamit, azok PC-s verziója is jellemzően sokkal többet tud (igen kevés esetben van ez fordítva).

  Megjegyzem, a PC eladások legjelentősebb részét eddig is a céges eladások jelentették, bár ez elsősorban a brand gépek gyártóit érinti, de ez most lényegtelen. Soha nem fognak egy cégnél tabletekkel szenvedni, ez már tény, a tablet töübb éves termék és egyáltalán nem terjedt el céges környezetben, de újabban arról is cikkeznek, hogy a tablet láz a magánembereknél is lecsengett, mert jóformán semmi értelme nincs egy telefonhoz képest. Ahogy a cikk is említi, amint nem volt elég a médiafogyasztás és komolyabb dolgokra volt szükség, el is hasalt a telefónia, PC-t kell venni.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.05.14. 00:41:06
 • Sequoyah
  #14
  De, pedig igy van. Folyamatosan csokkennek az eladasok az utobbi 10 evben.
  Rengetegen tesznek mar az otthoni PC-re. A telefon (+ tablet) jo majdnem mindenre. Amire meg nem, arra mar nem kell 2 evente felujitott PC. Foleg hogy a hasznalhato teljesitmenye mar egyaltalan nem ugy no a PC-knek mint a 2000-es evekben, egy 5+ eves PC ma is jo minden nem specialis munkara.

  Nyilvan irodaba kell a PC, szoval 0 sose lesz az eladas, de a fenykornak is vege van amikor mindenki vett otthonra PC-t, tobbet is mert a gyereknek is kell, es 2 evente ki kellett cserelni mert elavult.
 • TokraFan
  #12
  "Amennyiben X86 alapú moduláris gépeket tekintjük csak PC-nek, akkor nincs jövője a PC-nek. "

  Ezt hallgatjuk 20éve...Mint az "idén lesz a desktop Linux éve" szlogent. Aztán mégsem így van. 4-6éve, a tablet láz idején itt is, és az egész neten ment a -klasszikus értelemben vett- PC temetése, aztán mi lett belőle? A Tablet eladások egyre csak zuhannak, mert kb. sz*rra se jó. Agyatlan ikon nyomkodáshoz az IT analfabétáknak ott van a mobiltelefon, ami ugyanazt tudja mint a tablet csak valamivel kisebb kijelzőn. Cserébe a tableten még telefonálni se lehet. Viszont egyiken sem lehet komolyan dolgozni, ez a közös pontjuk. az egyetlen mobil készülék ami közelít egy desktop PC-hez, az a laptop...Pont.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.05.13. 18:55:15
 • wraithLord
  #11
  Ja, de amerikai mintára csak az asztali személyi számítógépet nevezik PC-nek. Sőt, csak a Windowst (esetleg GNU/Linuxot, bár szerintem ezen nem nagyon szoktak elgondolkodni) futtató asztali személyi számítógépet nevezik PC-nek. A PC eleve személyi számítógépet jelent, viszont a PC szó önálló életet él, és nem a jelentése szerint használják. Nyilván akkor az okostelefontól kezdve minden PC lenne, nem is kell a definíciót keresni.
  Gondolom, az IBM-féle asztali gépeken, azaz név szerint az IBM PC-n és az ezt követő generációkon rajtaragadt a PC elnevezés, minden másnak megvan a saját neve, és az nem tartalmazza a PC szót. Az asztali Mac-eket is Mac-eknek nevezzük, viszont ma már nem sokban különbözik egy IBM PC leszármazott-tól, kb. csak annyiban, hogy OSX van rajta.
  Még az IBM PC-kel kb. egykorú, vagy azokat megelőző gépeket se PC-ként említjük, legyen az Atari, Commodore, ZX, Amiga, Videoton TV Computer vagy akármi... pedig mik azok, ha nem személyi számítógépek, azaz PC-k.

  Talán olyan ez, mint hogy minden képmanipulálást fotosoppolásnak nevezünk, függetlenül attól, hogy milyen képszerkesztőprogrammal lett manipulálva egy kép. Csak ez az ellentettje, gyak minden személyi számítógép, viszont csak az IBM-féle asztali PC-t hívjuk PC-nek.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #10
  Relatív, hogy mit tekintünk PC-nek. Definíció szerint a mobiltelefon/táblagép is PC. (https://www.dictionary.com/browse/personal-computer)

  Amennyiben X86 alapú moduláris gépeket tekintjük csak PC-nek, akkor nincs jövője a PC-nek. Minek van jövője? A monitoroknak!
  A PC-k túlnyomó többségét nem játékra használják, word/excel/powerpoint + web-re pedig bőven elég lenne egy Szifon7, vagy Samu9 teljesítménye. Környezettudatosság szempontjából sem mindegy, hogy 100W-ot fogyaszt üresjáratban a WinPC, vagy relatíve semmit egy dokkolóba helyezett mobil.
 • Sequoyah
  #9
  A cikkben allitottak kizarolag akkor igazak, ha ez a jarvany orokke tart...
  De a jarvany vegevel, ahogy az emberek visszamennek dolgozni az irodaba, pont ugyanoda fog visszaesni a PC eladas ahol volt elotte...

  Kb annyi ertelme van ennek, mintha egy N95 maszk gyartokent az lenne az uzleti tervem, hogy az elkovetkezo 10 evben folyamatosan annyi maszkot adok el mint ma, mert "van letjogosultsaga".
 • wraithLord
  #8
  Asztali gépre igazából akkor nincs szükség, ha az embernek nem kell csúcsteljesítmény, ami valljuk be, az emberek nagy részére igaz, mert a legtöbb PC, legyen az magán vagy céges, kb. alsóközépkategóriás (browsing meg office), ami nem indokolná az asztali PC kivitelt, főleg most, hogy gyakorlatilag miditorony helyett akár egy mobiltelefon is állhatna az otthoni vagy munkahelyi desktop setupban mind hardver mind szoftver szempontból (minden kezd online-ná válni). Ha a szoftverkörnyezet is tényező, még mindig ott vannak a laptopok vagy nem mobiloprendszeres tabletek.
  Manapság már egy telefonra is lehet normális perifériákat kötni (külső monitor, billentyűzet, egér), szóval ez az előny, a kényelem és optimális munkakörnyezet elvileg már nem az asztali PC kiváltsága. Más dolog, hogy nagyjából senki se használja ki.

  Az asztali gépek létjogosultsága addig megmarad bármi mással szemben, amíg a teljesítmény nagyban függ az eszköz hőleadó képességétől. Az asztali gépek hardverkomponenseinek a legnagyobb a felülete, az asztali gépbe lehet belerakni a legnagyobb és leghatékonyabb hűtőket, tehát mindig az asztali gép lesz a lehető legnagyobb teljesítményű eszköz.
  Másik előnye, hogy sokkal több és sokkal többféle kimenet és bemenet van rajta, mint akármilyen más eszközön.
  Harmadik előnye pedig az ár, sokkal olcsóbban össze lehet dobni asztali PC komponensekből egy hasonló teljesítményre képes asztali gépet, mint amennyibe a hordozható alternatívája kerülne.
  Negyedik előnye, hogy tovább bírja, részben a jobb hűtés, részben konstrukció (nem kompakt), részben a szerelhetősége, fejleszthetősége miatt.
 • NEXUS6
  #7
  XD Úgy úgy! Jó a humorod! ;)
 • quatlander
  #6
  "egyáltalán nincs még vége a PC-korszaknak"

  Idióták jóslataira alapozni kár - azokéra akik azt vizionálják, hogy vége, vagy "hamarosan" vége.
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2020.05.13. 12:09:27
 • TokraFan
  #5
  Hibás az okfejtésed, mert a PC:
  1. nem csak hardverből áll
  2. nem csak összeszerelni kell a semmiből létrejött alkatrészeket

  Mivel a hardverfejlesztést, a mérnöki munkát, a szoftverfejlesztés zömét, és az egész szerkezet működését lehetővé tévő tudományos alapkutatást és gyártástechnológiát javarészt fehér emberek végzik, a PC teljes mértékben PC!
 • nlght
  #4
  a PC gyártás akkor lesz PC, ha a rasszok ás nemek egyenlő arányban lesznek képviselve a gyártási eljárások során, ezért egyelőre kijelenthető, hogy a PC nem PC, mert mindent a sárgák gyártanak
 • TokraFan
  #3
  "A járvány mutatja meg a PC létjogosultságát"

  Nem, a PC létjogosultsága az értelmes emberek számára eddig is egyértelmű volt! A járvány csak az ezzel vitázó többi ember tévedését igazolta!
 • t_robert
  #2
  Mivel nyilván alkalmasabb távmunkához, tanuláshoz egy PC vagy notebook, mint egy tablet vagy telefon. Az lenne a meglepő, ha ilyen helyzetben nem erősödne az érdeklődés a PC-k iránt. Amúgy vélhetően erősödött a játékra alkalmas gépek és alkatrészek eladása is. Folyamatosan cserélődnek le a régebbi 2-4 magos gépek a mai játékokhoz alkalmasabb 6-8 magosokra. egyértelműen többet játszanak az emberek, mert jobban ráérnek. Látszik a felhasználó szám növekedés a hálózatos játékok szerverein.
 • Relixo
  #1
  "A járvány mutatja meg a PC létjogosultságát "

  Ezt miért és kinek kellett egyáltalán bizonygatni?!?!
  PC soha nem lesz nélkülözhető és lekörözhető se konzol se mobil sem pedig laptop nem fogja tudni felülmúlni ez tény. Aki mást mond (vagy netán eddig másként gondolta) azt ki kell nevetni a hülyesége miatt! :D