Nélkülözhetetlenek az európai alkalmazás­fejlesztők a Huawei-nek

A kínai óriáscég minél gyorsabban szeretné kiépíteni a saját szoftverplatformját, ehhez viszont szüksége van az európai programkészítők támogatására.

A Huawei elleni szankciók bevezetése óta meglehetősen izgalmas kérdés, hogy a gyártó miként próbálja megkerülni a komoly korlátozásokat, itt ugyanis az alternatívák között egy harmadik mobilos platform kiépítése is felmerült. A nyár folyamán még arról írtunk, hogy a kínai cég mégsem fejleszt saját operációs rendszert, ezt akkor több forrás szimpla blöffként értékelte, amely végül nem hatotta meg az amerikai illetékeseket, a jelek szerint azonban megtalálták az ideálisnak vélt ellenlépést.

A Huawei Mate 30 Pro esetében már nem volt szükség tengerentúli alkatrészekre (és ezzel az ottani beszállítókra), a gyártó tehát a hardveres téren már megtalálta a megoldást. Ami a szoftveres kínálatot illeti, itt az évek óta meglévő, lassan és fokozatosan kiterjesztett Huawei Mobile Services további bővítése mellett döntöttek, ami viszont nyilván keményebb dió, hiszen itt felhasználók százmillióit kellene meggyőzni arról, hogy van értelme sutba dobni (esetleg párhuzamosan használni) a Google ökoszisztémáját, amely manapság már 1 milliárd tag felett jár.

A HMS persze nem jelenti az Android leváltását, hiszen az új okostelefonok, így például a Mate 30-széria, valamint a következő nagy dobásként beharangozott P40 továbbra is a Google operációs rendszerére épülnek. A Play Store helyett azonban már a HMS található a készülékeken, hiszen a szankciók miatt a szoftverboltot itt nem alkalmazhatták, ezért a vállalat komoly összegeket fektet be az App Gallery nevű saját alkalmazásplatformja bővítésébe. A gyártó néhány hete folyamatosan megkeresi a fontos szoftverek fejlesztőit azért, hogy támogassák a szolgáltatását és akár támogatást is felajánl az érintetteknek. Az e célra rendelkezésre álló összeg globálisan 3 milliárd dollár. A projekthez már számos vállalat csatlakozott, köztük van a Lufthansa, a Pro7, az Otto és a GMX, ugyanakkor sok fejlesztő meglehetősen szkeptikus.


Másfél évtizede mindenki nevetett Steve Ballmer Microsoft vezéren, amiben a fejlesztők fontosságát hangsúlyozta, most a Huawei mobiltelefonjainak léte függ tőlük

A konkrét eredmény tehát a Google ökoszisztémájának és az online bolt kínálatának kiváltása, illetve részbeni helyettesítése, arról ugyanis egyelőre nem is álmodhatnak, hogy ugyanazon széles tárházat teszik majd elérhetővé. A hosszú távú cél azonban ez lehet, így nem lenne meglepő, ha a jelenleg (igazából már 2017 óta) zajló globális nyitás részeként a szankciók feloldását követően is megmaradnának a saját platform mellett. Ezzel gyakorlatilag ismét megjelenhet egy harmadik szereplő, amely valós alternatívaként szállhat versenybe a Google és az Apple mellett, azok ellenében.

Alexander Trommen, az Appsfactory nevű digitális ügynökség vezetője kijelentette, hogy nem olyan könnyű felépíteni egy programboltot. Szerinte a kínai óriáscégnek is csak egyetlen esélye lesz erre, egy második már nem. További problémát jelent, hogy nem könnyű kiváltani más alkalmazásokkal az olyan világszerte népszerű ajánlatokat, mint a Gmail, a Google Play Store vagy a WhatsApp. Nem véletlen, hogy a jelenlegi modellek, például a Mate 30 és az Y9 Prime értékesítése csak nagyon vontatottan halad. Annette Zimmermann, a Gartner elemzője szerint most még népszerűek olyan készülékek, mint a P30 és ezért a Huawei élhet az árcsökkentés módszerével, ezáltal növelheti az eladásokat. De egy idő múlva már ez is kevés lesz és a második, legkésőbb a harmadik negyedévtől kezdve Kínán kívül csökkenni fognak az értékesítések.

A fejlesztőknek kínált ajánlatok kedvezőek, ennek ellenére sokan visszafogottak reagálnak, és inkább nem kockáztatnak. Trommen hozzátette, hogy emellett az elvégzendő munka is nagy, hiszen egy olyan összetett szoftver lefordítása, amely három Google-szolgáltatást is használ, akár 15-30 napba is telhet és a költség elérheti a 10 000 - 20 000 eurót. Ráadásul a frissítések szintén komoly feladatot jelentenek, hiszen minden új verziót az átlagosnál jobban kell tesztelni. Panos Meyer, a Cellular digitális ügynökség első embere rámutatott arra, hogy ki tudja, hogy egy az Androidon kiválóan működő program, miként fut majd a Harmony OS operációs rendszeren.

S ott van az is, hogy kérdéses a hosszú távú siker, hiszen amíg a Google Play Store 2,8 millió terméket tartalmaz, addig az App Gallery alig több, mint 50 ezret. A kínálatot a következő néhány hónapban legalább 10 000 új alkalmazással kellene bővíteni és legalább egymillió rendszeres felhasználó kellene ahhoz, hogy a platformhoz való csatlakozás a fejlesztők számára is kifizetődő legyen. Azt, hogy a feladat mennyire nem egyszerű, jól mutatja, hogy a saját ökorendszer felépítésébe a Blackberry, a Nokia és a Microsoft egyaránt belebukott, míg a Samsung által üzemeltetett Galaxy Store csupán kiegészítő a Google Play Store rendszere mellett. Meyer azt az álláspontot képviseli, hogy a Huawei rendelkezik a megfelelő eszközökkel és elég nagy piaci részesedéssel a sikerhez, de az útjában tornyosuló akadályok és a kockázatok így is nagyok.

A Huawei-t rotációban vezető Eric Xu tavaly szeptemberben egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet. Ő azzal érvelt, hogy az az előnyük például a Samsunggal szemben, hogy sikeresen kiépítették a saját ökorendszerüket. Most már csak annyi a dolguk, hogy külföldre is kiterjesszék azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!