Berta Sándor

USA - további szankciók jöhetnek a Huawei ellen

Az amerikai kormányt frusztrálja, hogy az intézkedések nem hatékonyak, ezért kiterjesztené azokat.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium által tavaly bevezetett tiltás nem érte el a kívánt hatást, a Huawei él és virul, sőt, - bár az új termékek értékesítése kevésbé gördülékeny - még a bevételeit is növelni tudta 18 százalékkal. Az elkönyvelt összeg 122 milliárd dollárt tett ki, ami új rekordnak számít a kínai konszern életében. Az időszak arra is jó volt, hogy a Huawei ki tudta alakítani a saját alkatrész-ellátási rendszerét, többek között alternatív beszerzési forrásokat talált és a korábbinál nagyobb szerep jut a HiSilicon Technologies nevű chipfejlesztő leányvállalatának is. A társaság a változtatásoknak köszönhetően immár úgy tudja szállítani az 5G-felszereléseket, hogy azok nem tartalmaznak az Amerikai Egyesült Államokban készített komponenseket.

Az amerikai kormány természetesen egyáltalán nem örül a fejleményeknek, ezért Washingtonban egy ideje azon gondolkodnak a szakértők, hogy miként hozhatnák nehezebb helyzetbe a gyártót. A megoldást egy szabály módosítása jelentheti. Jelenleg, ha egy cég chipeket és más alkatrészeket külföldön készíttet, s azokban 25 százaléknál kisebb az USA-ban gyártott anyagok vagy egységek aránya, akkor azt licencek nélkül adhatja el a Huawei számára. A kereskedelmi minisztérium javaslata szerint viszont az új szabályozásban a Huawei esetében 25-ről 10 százalékra vinnék le az arányt. Kérdés, hogy ennek a változtatásnak lenne-e bármilyen hatása a konszern életére.

Bár Kína és az Amerikai Egyesült Államok szerdán megkötötte az új kereskedelmi egyezmény első részmegállapodását, de a Huawei számára ez nem jelent könnyítést, mert az amerikaiak a vállalat ügyét teljesen külön kezelik. Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és vezérigazgatója tavaly novemberben kijelentette, hogy a túléléshez nincs igazán szükségük az USA-ra, ők nem is számítanak komolyan arra, hogy a közeljövőben leveszik őket a szankciókat szükségessé tevő listáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #3
    Szánalmas geci banda! A Huawei a legjobb telefonokat csinálja, és így próbálják szívatni... ha már nem megy a technológiai vagy árverseny. Egy P20 boldog tulaja vagyok, legjobb telefon ami eddig volt, simán váltanék P40-re, de ha a köcsög gugli szolgáltatások nélkül jön, akkor nem tudom megvenni...

    Utoljára szerkesztette: SanMaster, 2020.01.20. 13:19:15
  • Berber #2
    Ez csak Trumpot zavarja, nem a kormányt. Trump meg egy hülye.
  • kvp #1
    " A megoldást egy szabály módosítása jelentheti. Jelenleg, ha egy cég chipeket és más alkatrészeket külföldön készíttet, s azokban 25 százaléknál kisebb az USA-ban gyártott anyagok vagy egységek aránya, akkor azt licencek nélkül adhatja el a Huawei számára. A kereskedelmi minisztérium javaslata szerint viszont az új szabályozásban a Huawei esetében 25-ről 10 százalékra vinnék le az arányt. Kérdés, hogy ennek a változtatásnak lenne-e bármilyen hatása a konszern életére."

    Egyertelmuen nem sok, viszont ujabb motivacio arra, hogy az amerikai cegek lehetoleg 0%-nyi reszkomponenst keszitsenek az USA teruleten belul, mert ezzel tudjak garantalni a beveteleik valtozatlansagat. Gondolom a kinai allam meg tamogatast is nyujt az USA-bol pont Kinaba koltozo amerikai high tech beszallito cegeknek.

    Ha el akarnanak erni valamit, akkor azt kellene mondani, hogy az USA teruleten belul csak legalabb 50%-ban amerikai tulajdonban levo cegek termekeit lehet ertekesiteni vagy legalabb 50%-ban amerikai gyartasu alkatreszekbol kellene allniuk. Ha a kormanyzati beszerzeseknel ez bevalt es meg a Siemens is odatelepitett egy mozdonygyarat az Amtrak beszerzese miatt, akkor ez mukodne a kiskereskedelmi termektipusoknal is. Az Apple termekek pl. teljesitik is az elso feltetelt es szerintem kis hatarido utan tudnak a masodikat is. Pillanatok alatt lenne belfoldi iparuk, mert megerne a cegeknek. (a legalabb 50%-os amerikai tulajdon otlete egyebkent az azonos kinai torvenybol jon)