Berta Sándor

Megszeghette az iráni embargót a Huawei

Beigazolódhatnak a kínai távközlési céggel kapcsolatos korábbi vádak, amerikai felszerelést szállítottak a diktatúrának. Az ügyészek szerint a kínai vállalat segített Iránnak olyan megfigyelő berendezések felállításában is, amelyek a teheráni megmozdulások idején megfigyelték és beazonosították a tüntetőket.

A Reuters a gyártó belső dokumentumaira hivatkozva arról számolt be, hogy két 2010. decemberi listán a Hewlett-Packard szervereivel és más termékeivel kapcsolatos adatok olvashatók. Szerepeltek rajta a Microsoft, a Symantec és a Nowell szerverszoftverei is. A szállítmány az MCI néven ismert iráni mobilszolgáltatónak volt címezve. A cég anyavállalata az állami tulajdonban lévő Telecommunication Co of Iran. Egy két hónappal későbbi anyagban pedig azt lehetett olvasni, hogy: "az eszközt jelenleg Teherán felé szállítják és a vámkezelésre vár".

Az amerikai kormány korábban a Huawei-t és Meng Van-csou (Meng Wanzhou) pénzügyi vezetőt banki csalással, az Irán elleni amerikai szankciók megsértésével, üzleti titkok ellopásával és a hatóság félrevezetésével vádolta meg. A kereset alapján a menedzser és a munkaadója megtévesztette a HSBC Holdings bankot és más amerikai pénzintézeteket, amikor nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta azokat a Skycom Tech iráni társasághoz fűződő kapcsolataikról. Van-csou, aki a Huawei alapítójának lánya, Kanadában van őrizetben és tiltakozott az USA-nak való kiadása ellen. A társaság cáfolta a felvetéseket és rámutatott, hogy a Skycom egy helyi üzleti partnere. Az államügyészség vádirata szerint viszont egy nem hivatalos leányvállalat, amely arra szolgál, hogy elrejtse a gyártó iráni üzleti tevékenységét.

Bár a Reuters birtokába került feljegyzések nem képezik részét a periratoknak, de kiderült belőlük, hogy hongkongi dokumentumok alapján a Skycomot 2017 júniusában feloszlatták. A céget eredetileg Hongkongban jegyezték be. A Huawei szóvivője kifejtette, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárás miatt egyelőre nem kommentálják az információkat és hangsúlyozta, hogy betartják az összes hatályos törvényt azokban az országokban és régiókban, amelyekben jelenleg tevékenykednek. Emellett szintén betartják az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió és az USA összes jogszabályait, szankcióit és exportkorlátozásait.

Az amerikai hatóságok már 2018 áprilisában eljárást indítottak a Huawei ellen, mert a gyanú alapján megsérthette az Irán elleni szankciókat. A kínai társaság 2016 óta szállított amerikai termékeket a közel-keleti államnak és ezzel kikerülte az ország elleni kereskedelmi blokádot. Kódolt megnevezéseket alkalmazva szállítottak különböző termékeket Iránba és Észak-Koreába. Iránt A2, Észak-Koreát A9 néven jelölték meg. De nem csupán a Huawei került célkeresztbe, a ZTE 2017 márciusában szintén az Irán elleni szankciók megsértéséért kapott 892 360 064 dolláros pénzbüntetést, végül 2018 júniusában megállapodott az amerikai kormánnyal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ámerika a világ csendőre mondja mek, ki mit, hol, mikor... Undorító.
  • z0ty4 #1
    Trámp nem nyugszik?