Berta Sándor

Még jobban figyelne a környezetre a Microsoft

A társaság számos új kezdeményezést mutatott be.

Brad Smith, a redmondi konszern elnöke és jogi igazgatója azért jelentette be az új programot, hogy elősegítse a biológiai sokszínűség és a globális ökorendszer védelmét. A távlati cél a Planetary Computer megalkotása, amely segít a környezetvédelmi adatok összegyűjtésében és a mesterséges intelligenciát, valamint a gépi tanulást használja a technológiák fejlesztésére azért, hogy az óriáscég partnereinek és ügyfeleinek segítsen a környezetvédelmi döntések meghozatalában.

A gyakorlatilag a Planetary Computer elődjének számító, 2017-ben elindított AI for Earth projekthez immár 81 országból 500 szervezet és személy csatlakozott. Smith rámutatott, hogy a természet megőrzése a jelenlegi és a jövőbeli generációk számára az emberiség egyik legnagyobb kihívása. A technológia használata e globális törekvések támogatására az ő egyik céljuk is. Egy bolygó méretű számítógép létrehozásához egy olyan hálózatra van szükség, amely több milliárd környezetvédelmi adatpontot és számítási, valamint mesterséges intelligencia eszközöket köt össze.

A menedzser hozzátette, hogy a digitális eszközök és a fejlett számítási kapacitások alkalmazásával a kormányok földeket vásárolhatnak a természeti parkok kialakítására, a környezet szempontjából érzékeny ökorendszerek védelmére, a vadállatok menedékhelyének létrehozására és a kulturális örökség megőrzésére. Mindezt a kabinetek az összegyűjtött és kiértékelt információk alapján már most is megtehetnék, de nem teszik. Éppen ezért a világnak szüksége van a környezetvédelmi adatokhoz való hozzáférésre azért, hogy azokat a természetes rendszerekhez, amelyektől a társadalom függ, ki lehessen értékelni, diagnosztizálni és kezelni.

Brad Smith januárban jelezte, hogy 2050-ig el akarják tüntetni az elmúlt évtizedekben általuk kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A vállalat e folyamat során olyan technikákra szeretne építeni, amelyek jelenleg még nem is léteznek. Az óriáscég elsődleges célja az, hogy 2030-ig megvalósítsa az úgynevezett negatív szén-dioxid-lábnyomát, míg a hosszú távú cél az, hogy 2050-ig mindazt a szén-dioxid-mennyiséget eltüntesse az atmoszférából, amelyet az 1975-ös alapítása óta közvetlen módon vagy az áramfogyasztása révén kibocsátott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!