Berta Sándor

Új nevet kaphat a Cortana?

Az elnevezés igazodhat a beszédasszisztens megváltozott funkciójához.

A Cortana Android és iOS operációs rendszereken futtatható mobilalkalmazása, valamint a Microsoft Launcher nevű programba integrált változata 2020. január 31. óta nem elérhető. A Windows 10 alatt működő Cortana ugyanakkor egyelőre megmaradt. A Microsoft azzal indokolta a lépést, hogy a szoftvert a jövőben az eddiginél jobban akarja integrálni a Microsoft 365 csomagba, s a beszédasszisztens segítségével lehetőség lenne például az Outlook-fiókba érkező e-mailek felolvasására. Andrew Shuman, a konszern Cortanáért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt taglalta, hogy az alkalmazást átszervezik és csak azok az ügyfelek használhatják majd, akik Microsoft-fiókkal jelentkeznek be a számítógépükbe vagy a laptopjukba. A program segíteni fog a naptárbejegyzések beírásában és a Binggel való keresésben is. Ezzel párhuzamosan néhány funkció viszont kikerül az új verzióból.

Most Brad Sams, a Petri.com szerkesztője szellőztette meg azt az információt, hogy az óriáscégnél felmerült a szoftver nevének módosítása. A Microsoftnál - a marketing területén dolgozókon kívül - a fejlesztők és a vezetők már a Microsoft 365 asszisztens nevet használják, amely a megváltozott funkciókat tekintve teljesen logikus választás és a produktivitás szinonimája. Miután az alkalmazás egyre inkább a csomag részévé válik, így érthető döntés lenne, hogy a hivatalos neve is ezt tükrözze. Sőt, a Cortana név idővel akár kontraproduktívvá is válhat.

Az egyelőre kérdéses, hogy sor kerül-e és ha igen, mikor az átnevezésre. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ez a lépés miért nem következett már be korábban. Ezt minden bizonnyal két dolog indokolja. Az első, hogy egy ilyen lényeges módosításhoz valamit fel kellene mutatni a Microsoftnak, például komoly változtatások vagy új funkciók integrálása a programban, amelyek indokolnák a döntést. Míg a másik dolog, hogy a Microsoft 365 alapvetően üzleti célú termék és a végfelhasználói változatát még nem jelentette be a vállalat. Erre azonban sor kerülhet még a nyár előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #3
    Microsoft Corona :D
  • zola2000 #2
    Vagy gem Géza2nek
  • kvp #1
    Hivhatnak esetleg Bob-nak? https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Bob