Gyurkity Péter

Indul a 6G kigondolása

Dél-Korea a megvalósíthatóságot tanulmányozza, a cél az 1 Tbps-os sebesség.

Trump elnök még februárban tette közzé egyik érdekes Twitter-bejegyzését, amelyben az 5G mellett már a hatodik generációt is megemlítette, egyesek pedig jól szórakoztak ezen. Nem sokkal később megtudtuk, hogy a Samsung vezetői is gondolkoznak az új szabvány kidolgozásán, most pedig a dél-koreai illetékesek is jelezték, hogy elindul az első megvalósíthatósági tanulmány.

Az ázsiai ország több lapja is beszámolt az illetékes minisztérium innovációért felelős részlegének elképzeléséről, miszerint rövid időn belül elindulna a vizsgálat, ennek keretein belül pedig bizonyos technikai részletekre is kitérnének, ezt követően hosszabb ideig tanulmányozva az egyes elemeket. A minisztérium komoly összeget (1 milliárd won) fordítana a programra, az első körben 5 héten keresztül vizsgálva a technikai megvalósíthatóság aspektusait, majd pedig fél éven át tovább dolgozva a részleteken. Ennek alapján arra számíthatunk, hogy Dél-Korea nagyjából a jövő év elejére alkotná meg a hatodik generációs szabvánnyal kapcsolatos terveit, bár ez nyilván még nem jelenti az új technológia teljes kidolgozását és annak alkalmazását.

Az ország azonban jól halad előre az 5G elterjesztésével kapcsolatos menetrendjén, hiszen itt már több mint 1 millió ilyen készülék van használatban, eközben pedig mindhárom nagyobb szolgáltató megkezdte az új hálózati infrastruktúra kiépítését és annak mindennapokban való használatát. Maga a 6G-szabvány azonban legkorábban csak 2021-re állhat össze, legalábbis az általános jellemzők tekintetében, míg a kereskedelmi forgalomban valamikor 2028-ra jelenne meg az új generáció, vagyis csaknem egy teljes évtized áll majd a különböző gyártók rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az amerikai illetékesek már 2017-ben megtették az első, igencsak korai lépéseket, európai kollégáik pedig egy év múlva követték a példát.

Az új szabvány kapcsán az egyik legfontosabb cél az 1 Tbps-os átviteli korlát elérése, ami komoly ugrást jelentene, hiszen ez az 5G esetében nagyjából 10 Gpbs körül van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bmw #15
  +1.

  Meg azt sem tudjuk karos e az egeszsegre....
  Mindent halozatra kapcsolni a legnagyobb baromsag, meg legyen meg tobb elektromossag stb az ember korul...hat gratula...
  Utoljára szerkesztette: bmw, 2019.08.19. 20:02:32
 • Sequoyah #14
  Az en villanykapcsolom csak ne legyen vilaghalozatba kapcsolva. Ezt egy lokalis halozat (wifi) tokeletesen el tudha latni, es a wifin keresztul elerhetoek a vilaghalon is, ha en ugy dontok.

  A legnagyobb baromsag a villanykapcsolo es a lampa kozotti jelet megutaztatni a fold korul...


  Szoval ez nem valos igeny, mert erre van jobb es hatekonyabb megoldas, amihez nem kell infrastrukturat epiteni.
 • Attilawap #13
  Na erről beszéltem a második kommentben. Az 5G meg 6G azért kell, hogy minden hálózatba legyen kapcsolva. De ehhez elengedhetetlen az IPv6, különben nem fognak tudni kommunikálni egymással az eszközök.
 • quatlander #12
  merjünk bátrak lenni. 7G
 • kvp #11
  "Pontosan mi is az a valos fogyasztoi igeny amit se a 4G, se az 5G nem tud kielegiteni es szuksegesse teszi a 6G-t?"

  A napokban nezunk egy ujfatja nyomogombot, ami a lenyomas mechanikai energiajat hasznalja egy kis 5g-s modem aramellatasara. Elindul, nyom egy post-ot egy elore beallitott szerverre es leall. (chipes sim-je van)

  Ez azt jelenti, hogy lehet kesziteni egy olyan villanykapcsolot amit nem kell bekotni sehova, megis tudja kapcsolni a villanyt. Barhol a Foldon. Kepzeljetek el, hogy egy okosotthonban nincs halozati kabelezes csak 230V es megis minden kapcsolo, minden villanyego, minden konnektor okos, sajat chipes simkartyaval. Ez a mostani keszulekek szamanak nagysagrendekkel torteno megugrasat okozhatja. Szoval a nagy savszelesseg arra kell, hogy ha nem 10 hanem 1000 mobil keszulek lesz egy csaladban es lakik tobb szaz csalad egy toronyhazban, akkor ezt a tobbszazezer mobilt kiszolgalja egy-egy cella. Mindezt kozel 0 kesleltetessel, mert ki akar varni arra hogy a kapcsolas utan felgyulladjon a villany?
 • ostoros #10
  Ez így van. De nem csak a mobil internetnél, hanem a vezetékesnél is. Folyamatosan emelik a sávszélességet (de te nem maradhatsz az alacsonyabb sávszélességnél, neked is menned kell feljebb, akár akarod, akár nem) ami nekik mindössze egy pipa elhelyezésébe kerül egy rubrikában. És fizetheted a csillió forintot.
 • Sequoyah #9
  Ilyen messzire nem mennek, de nekem mar az 5G-nel is az az erzesem, hogy a mobilszolgaltatok azert eroltetik, hogy megindokolhassak, miert ilyen magas meg mindig az elofizetes ara.
 • ostoros #8
  Mondjuk arra jó lehet, hogy legyen egy jó mobil szervered egy kamionon, ahonnan nagy sebességgel hackelhetsz világszerte akármit... Vagy épp rombolhatsz rendszereket. Kiberfegyver szaga van a dolognak.
 • Sequoyah #7
  Pontosan mi is az a valos fogyasztoi igeny amit se a 4G, se az 5G nem tud kielegiteni es szuksegesse teszi a 6G-t?
  100Mbps nekem szemely szerint boven eleg ahhoz hogy asszony fullHD-ban Netflixezzen mikozben en fullHD-ban Youtubeozzak. De ha a gyerekek is elkezdik tolni, es 4K-t akarnak, akkor is boven eleg az 1Gbps...
 • Sequoyah #6
  Az autoknal azert nem valos a fogyasztas, mert az Europai standard ugy szar ahogy van, es szarul merik. Az Europai meresi ciklus teljesen eletszerutlen, es erre az eletszerutlen helyzetre optimalizaljak a gyartok az autokat. Mihelyst rendesen hasznalod viszont el is kezd fogyasztani...

  Az Amerikai EPA standard sokkal eletszerubb, es azokat a fogyasztasi adatokat lehet is siman hozni.