Berta Sándor

Egészsé­gesebbek és boldogabbak a Facebookról lemondók

Már egy kevés változtatás is komoly pozitív hatást eredményez.

A bochumi Ruhr Egyetem munkatársai (Dr. Julia Brailovskaia, Fabienne Ströse, Holger Schillack, Jürgen Margraf) összesen 286 személy bevonásával tesztelték azt, hogy a Facebookon töltött idő és annak hossza, miként hat az emberek életére. A 286 felhasználó átlagosan naponta legalább 25 percet volt a platformon, míg az átlagos eltöltött idő 1 óra volt. A résztvevők közül 146-an a megszokott ideig használták a portált, míg 140-en két héten keresztül naponta 20 perccel kevesebb ideig tartózkodtak a közösségi oldalon.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy az, aki mérsékeli a közösségi platformon töltött időt, kevesebbet cigarettázik, többet mozog, kevésbé hajlamos a depresszióra és jobban érzi magát. Ráadásul a háttérbe szorultak a függőségi tünetek is. További érdekesség, hogy az eredmények még a teszt után három hónappal is megfigyelhetők voltak.

Összességében elmondható volt, hogy azok az emberek, akik csökkentették a Facebookon való tartózkodási idejüket mind aktív, mind passzív szempontból kevesebbet használták a szolgáltatást. Julia Brailovskaia szerint ez azért fontos, mert különösen a passzív használat vezet oda, hogy az egyes személyek másokkal hasonlítják össze magukat, irigyek lesznek rájuk és csökken a pszichikai jólétük. De már egy minimális változtatás is azt eredményezheti, hogy elkerülhetővé válik a függőségi magatartás és változás valósulhat meg az életmódban. Vagyis nem kell teljesen lemondani a portál használatáról.

A Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Melissa G. Hunt és kollégái 2018 novemberben arra világítottak rá, hogy a különböző közösségi oldalakon töltött idő növelheti a depresszió és a magányosság érzését az emberben. Tavaly februárban pedig a Stanford és a New York-i Egyetem kutatói mutatták ki azt, hogy milyen hatásokkal jár, ha valaki egy hónapra lemond a Facebook használatáról. Aki így tett, az boldogabb volt, mert kevesebb időt töltött a világhálón, s ezáltal több ideje jutott a családtagjaira és a barátaira, de sokkal kevésbé volt tájékozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csigafi #5
  Sose volt facebookom mégse vagyok boldog.
 • CairoJack #4
  +1
 • duke #3
  Aki hulye haljon meg. Ez a kenyszeres magamutogatas is csak egy ujabb szenvedelybetegseg az idiotaknak.
 • gombabácsi #2
  így van, erről van szó.
  Utoljára szerkesztette: gombabácsi, 2020.03.22. 10:24:56
 • SupraMKIII #1
  Nem akarom védeni a facebookot (egyrészt mert utálom, másrészt technikailag is egy hulladék), de szerintem nem az ott töltött idő a kérdés, hanem az, hogy mit csinálunk ott.
  Mint minden más esetén, a túlzásba vivés káros, és nem érzem egy nagy eredménynek, hogy ennek a felismerésére egy ekkora tanulmány kellett. Elég lett volna egy kis józan ész...
  Inkább arra kellene tanítani az embereket, hogy hogyan használják ezt, és a többi online szolgáltatást és úgy általában minden eszközt.
  Csinálhatnánk több millió tanulmányt, hogy káros a web is, káros a zöldség evés, káros a túlzásba vitt mozgás, és a napi 16 óra munka is: de mindez teljesen felesleges, mert aki nem gondolkozik, ebből sem fog tanulni.