Berta Sándor

9 milliárd dollár adót kellene utólag megfizetnie a Facebooknak

A közösségi platform komoly eljárással szembesült a tengerentúlon.

A Financial Times és a Reuters tudósítása alapján az amerikai szövetségi adóhivatal (IRS) bírósághoz fordult és azt követeli a Facebooktól, hogy utalja át azt a 9 milliárd dollár adót, amelyet a korábbi években "elfelejtett" befizetni. Az IRS az eljárás során bizonyítani akarja, hogy a társaság szándékosan nem fizette be az összeget.

A per legfontosabb kérdése, hogy mennyit ért a Facebook 2010-ben, ugyanis akkor kezdte el alkalmazni a vitatott adózási gyakorlatát. A vád szerint túlzottan alacsony áron licencelte a külföldi leányvállalatainak a technológiáit és megoldásait, s a Szilícium-völgyben található cégközpont akkortól kezdte el nem megfelelő módon elkönyvelni a reklámbevételeket. Az ügyet tárgyaló Cary Pugh bírónőnek azt kell eldöntenie, hogy a Facebook árai reálisak voltak vagy mesterségesen alacsonyak azért, hogy így lehessen az USA-ban a nagyobb adó fizetését elkerülni.

Az IRS azt állítja a San Franciscóban található adóbírósághoz benyújtott beadványában, hogy már 2010-ben felismerhető volt, hogy a vállalat globális reklámóriás lesz és ennek ellenére a platformján lévő hirdetési lehetőségeket rendkívül alacsony áron értékesítette. A másik lehetőség, hogy a már akkor is havonta 100 millió látogatóval büszkélkedő társaság még egy olyan startup volt, amely műszaki és gazdasági problémákkal küzdött és amelyet bármelyik pillanatban lehagyhattak volna a vetélytársai. Ez utóbbi álláspontot képviselte a Facebookot védő Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

A perben komoly szerepet játszanak a korabeli interjúk, Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg, valamint számos egykori menedzser akkori nyilatkozatai. A Pro Publica felhívta a figyelmet egy e-mailre, amelyet Sandberg az új kollégáinak küldött és amelyben azt ecsetelte, hogy a tapasztalatai alapján sokkal több adót kell akkor fizetni, ha egy vállalatnak nincs európai központja és minden üzlete az USA-n keresztül zajlik. A Facebook adózási részlegének akkori vezetője úgy reagált a levélre, hogy a Facebooknak egy olyan országot kell keresnie, ahol alacsonyak az adókulcsok és ott kell elhelyeznie a nyereségét.

Az eljárásban tanúként idézhetik be Andrew Bosworth hardverrészleg- és Mark Schroepfer műszaki vezetőt. A Facebook védői által hangoztatott érvek között elhangzott, hogy a technológiai licenceket már 2010-ben eladta az anyacég az ír leányvállalatának és hogy az akkori szerződések alapján 2010 és 2016 között 14 milliárd dollár át is lett utalva Írországból az Amerikai Egyesült Államokba. A cég a kihelyezett szellemi tulajdon értékét 6,5 milliárd dollárra becsülte, míg az IRS 21 milliárd dollárra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • end3 #9
  Semmi gond, ezt a pénzt a világ minden részéről FB-zők, naponta összedobják "cukorsüvegnek".
 • aemus #8
  Nincsenek illúzióim..menni a fog a pénz az adóhivatal embereinek zsebébe, bíróknak, ügyészeknek. Végül elkenik az ügyet vagy a 9 milliárd minimális töredékét fizeti be majd a Facebook.
 • SupraMKIII #6
  Azért nekem még rémlik valami hasonló ügy kapcsán, hogy trump(li) mondta, hogy hogy meri egy europai ország megadóztatni az ő kis üdvöskéjét... És most tessék :-)
  Erről az alábbi szöveg jut az eszembe: "ne lopj! Az állam nem szereti a konurenciát"
 • Sydra #5
  Az adók 90%-át hülyeségekre költik az államok. Csökkentsük az adókat ennyivel, aztán nem lesz értelme trükközni.
 • Sippie #4
  nincs ezzel gond. A gond ott van, hogy a nem gigacégekre is ugyanúgy kéne vonatkoznia, pont a verseny miatt.
 • gombabácsi #3
  az a helyzet, hogy kínával nem fog tudni versenyezni a nyugati világ, ha nincsenek ilyen adótrükkök. egyszerűen szükség van ezekre a gigacégekre...
 • Sequoyah #2
  Elobbi nehez lesz, utobbi viszont nagyon fontos lenne.
  A mai vilagbna irrelevans hogy hol van a ceg bejegyezve, csak az szamit hogy hol bonyolitja az uzletet.

  Ha magyar ceg, magyar ember fizet a Facebooknak hogy hirdessen, akkor magyarorszagon kell utana adot fizetni.
 • fejlodes #1
  Nyilván adóelkerülés volt a Facebook célja, azzal hogy Írországban jóval alacsonyabb adókulcssal adózik, mint az USA-ban. Ezért kellene minden adóparadicsomot betiltani. Az OECD (BEPS=Base Erosion and Profit Shifting megakadályozására) tervez bevezetni egy globális minimális társasági adót, amely alatt egy cég nem adózhat. Fontos, hogy minden cég fair mennyiségű adót fizessen, emellett az is fontos, hogy az adót a megfelelő országban adózza le.
  Adózni mindig ott kellene ahol a teljesítmény (termelés, értékesítés, munka és a profit) keletkezik! ÉS annyit kellene adózni arányosan (%-ban), mint a helyi kis és közepes vállalkozások adóznak, hogy maga az adó versenysemleges legyen.