Berta Sándor

Egy menedzser néha furcsa gondolatokkal

Mark Zuckerberg inkább hacker, mint üzletember, akinek a kiismerése még a hozzá közel állók számára is nehéz feladat.

Steven Levy, a Wired szerkesztője és a Newsweek korábbi munkatársa a Facebook felemelkedéséről és botrányairól írt könyvet, miközben górcső alá vette Mark Zuckerberg alapítót. A szerző a mű elkészítéséhez többek között a menedzser azon jegyzeteit is felhasználta, amelyeket korábban elvileg meg kellett volna semmisíteni. Az 1951-ben született író és újságíró Facebook - The Inside Story című 688 oldalas kötete többek között azon a 300 interjún alapul, amelyeket egykori és jelenlegi Facebook-alkalmazottakkal készített. Levy csak Mark Zuckerberggel 2016 óta hétszer találkozott.

"Egyik cég sem annyira zárkózott, mint az Apple. A Facebook zárkózottsága viszont érdekes, mert bizonyos dolgok esetében nagyon is nyitott, míg másokban nem annyira. Előfordult, hogy meginterjúvoltam embereket, akik később otthagyták a társaságot, de azután is beszélgettek velem. Szinte az összes fejlesztés mögött ugyanakkor nagyon összetett történetek húzódnak meg. Így például, amikor Mark Zuckerberggel 2006-ban először találkoztam, akkor csak egyike volt az interjúalanyaimnak. Nem is kommunikált jól. Egyszerűen csak nézett, amikor feltettem neki egy kérdést. Akkor még nem tudtam, hogyan fogja átépíteni a Facebookot. 21 éves volt, de képes volt soha nem létező dolgokat elképzelni: többek között egy olyan információs rendszert, amellyel elméletileg mindenkit el lehetett érni és ahol mindenkiről voltak információk. A vízióit felírta egy jegyzetfüzetbe, amelyből később megkaptam néhány lapot, annak ellenére, hogy Mark meg akarta semmisíteni. Érdekes személyiség. Az évek alatt megtanultam, hogy amikor egy kérdés után nem mond semmit, akkor gondolkodik, feldolgozza azt. Viszont az is gyakori, hogy megválaszolja a feltett kérdést, majd percekkel később, amikor már témát váltottam, visszatér a dologra, mert nem elégedett az általa adott válasszal. Van benne egy erkölcsi én, de ezzel párhuzamosan nagyon versenyző alkat is. Nem érdekli a pénz és ezt el is hiszem neki. De a versenytársak és a verseny nagyon is foglalkoztatják. Néha nagyon furcsa gondolatai vannak. 2011-ben például kitalálta, hogy vegetáriánus lesz, de úgy, hogy közben azokat az állatokat megeszi, amelyeket ő ölt meg. Emellett még egyetlen vezető sem létezett, aki ennyire a saját lénye részévé tette volna a hackeretikát, amely nagyon erősen befolyásolta. A szívében ő egy hacker" - jelentette ki Steven Levy.

Az író hozzátette, hogy a menedzsernek nagyon nagy önbizalma van. 2006-ban nem akarta a Facebookot eladni a Yahoo!-nak, mert azt érezte, hogy a konszern nem tudna mit kezdeni a startuppal. Később a Yahoo! megvásárolta a Tumblr nevű céget és beigazolódott az érzés, hiszen nem tudott mit kezdeni a vállalattal. Zuckerberg viszont később megkeresett a WhatsApp és az Instagram vezetőit, akik ugyanúgy gondolkodtak a Facebookról, mint ő anno a Yahoo!-ról és meggyőzte őket.

Levy kitért arra is, hogy az üzletember pontosan tisztában van azzal, hogy nagy kihívás előtt áll a szabályozás területén. Egyrészt a legszívesebben saját szabályokat dolgozna ki, de ez nem tetszene a platformot szabályozni akaróknak. Másrészt a konszern továbbra is pénzt akar keresni. A kérdés az, hogy azok, akik a következő Facebookot hozzák majd létre, még ennek a cégnek akarnak-e dolgozni vagy sem. Sokan hagyták ott a társaságot, hiszen a legtehetségesebb szakembereknek van választási lehetőségük azzal kapcsolatban, hogy hol akarnak dolgozni.

"A Facebook profitál a múltja örökségéből, de szenved is miatta, miként a növekedés utáni sóvárgástól és az egyszerre idealisztikus és rémisztő küldetésétől is. A sikerét a saját és a vezetője merészségének köszönheti, de ennek a merészségnek nagy ára volt. A kitűzött küldetés az, hogy az egész világ legyen hálózatba kötve és ezt a célt minél gyorsabban akarja elérni" - szögezte le az író.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!