Berta Sándor

Fúziókkal és felvásár­lásokkal növekedne az Ericsson

A távközlési cég első emberének szavai akár előre is vetíthetik a Nokia megszerzését.

Börje Ekholm, az Ericsson vezetője a távközlési konszern 2019. évi jelentésének nyilvánosságra hozatala után közölte, hogy a jövőben is elsősorban fúziókban és a felvásárlásokban gondolkodnak. Ezek a tevékenységek továbbra is fontos részét fogják képezni a növekedési stratégiájuknak és mindenekelőtt a potenciálisan értékteremtő, a portfóliójukhoz közeli tranzakciókat tekintik majd előnyöseknek.

A vállalat 5G-technológiája jelenleg 4 kontinensen és 25 hálózatban van jelen, s az Ericsson több mint 54 000 mobiltechnológiás szabadalommal, valamint 100 aláírt licencmegállapodással rendelkezik. A társaság rendkívül komoly összegeket költ kutatásra és fejlesztésére. Ekholm kifejtette továbbá, hogy világszerte 81 szerződésük van mobilszolgáltatókkal és emellett az 5G-hálózatok jelentős részének kiépítésében, illetve üzemeltetésében vállaltak szerepet.

A Dell'Oro piackutató cég adatai alapján a piacon továbbra is a Huawei a meghatározó szereplő, amelynek a részesedése körülbelül 28 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a kínai cég a tavalyi 27,5 százalékhoz képest - az időközben bevezetett amerikai szankciók ellenére - növelni tudta a piaci részesedését. A második legnagyobb szereplő a Nokia, amelynek a részesedése 17-ről 16 százalékra csökkent, a harmadik az Ericsson, amelynek a részesedése 14 százalék körül stagnál. A negyedik legjelentősebb vállalat ezen a területen a Cisco, amelynek részesedése 8-ról 7 százalékra csökkent.

Február közepén Chuck Robbins, a Cisco első embere visszautasította azt a javaslatot, hogy a társasága szerezzen többségi tulajdonrészt az Ericssonban és a Nokiában, hogy így lehessen ellensúlyozni a Huawei 5G-hálózatok területén szerzett piaci pozícióit és befolyását. Az elképzelés a Trump-kabinet egyik tagja, William Barr igazságügyi miniszter részéről merült fel. Néhány nappal ezelőtt pedig kiderült, hogy a Nokia menedzsmentje különböző stratégiai lehetőségeket tanulmányoz, felmerült például a cég egyes részeinek, illetve egészének értékesítése is. Szóba került a nem a legfontosabbnak számító beruházások elhalasztása, hogy a gyártó ne kerüljön még nehezebb helyzetbe. A Nokia idén 148 finnországi alkalmazottnak mondd fel és lecserélik vezérigazgatójukat is, ezentúl Pekka Lundmark lesz a kormányrúdnál. A legészszerűbb opciónak az tűnik, hogy a vállalatot felvásárolja az Ericsson, valamint megoldást jelenthet a két társaság különböző területeken való együttműködése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoli007 #3
    Nincs az a hivatal, ami jóváhagyna egy Nokia E/// fúziót vagy felvásárlást.
  • kvp #2
    Nem biztos. Akkor ok voltak a ket nagy ceg, a jenki motorola mellett. Mindig is ki akartak utni egymast vagy jobb hijan felvasarolni a masikat. Csak akkor egyiknek sem volt eleg penze ra.
  • FL Zoli #1
    Ha ezt mondtad volna vlakinek a 2000-res évek elején, hogy az Ericsson meg fogja venni kilóra a NOKIA-t, körbe röhögött volna