Berta Sándor

Megszűnik az ST-Ericsson

Hivatalossá vált, hogy megszűnik az Ericsson és az STMicroelectronics közös cége, az ST-Ericsson, amely mobiltelefon-részegységeket gyártott. A lépés következtében összesen 1600 munkahely szűnik meg.

A két társaság bejelentette, hogy az ST-Ericsson egyes részlegeit egymás között fogják felosztani. Az ST-Ericssont 2008-ban alapították és mindig veszteséges volt. Ugyan a két anyavállalat folyamatosan próbálkozott az értékesítésével, de nem jártak sikerrel. Őszig az ST-Ericssont teljesen felszámolják. Az Ericssoné lesz az LTE-t támogató okostelefon-chipeket fejlesztő részleg, míg az STMicroelectronics kapja a termékportfólió egy részét, továbbá néhány üzemet és tesztelési egységet. A 4450 munkatárs közül 1800 dolgozót, elsősorban németeket, svédeket, indiaiakat és kínaiakat vesz át az Ericsson. 950-en az STMicroelectronics munkavállalói lesznek, a többségük francia és olasz szakember.

Az utolsó hónapokban Carlo Ferro lesz az ST-Ericsson új elnök-vezérigazgatója. A svéd társaság számára a lépés közel 400 millió eurós veszteséget jelent, míg a francia partner akár 345 millió eurót is bukhat a döntés miatt. Az ST-Ericsson sosem rendelkezett innovatív termékekkel, az ázsiai vetélytársak olcsóbban készítették el a részegységeket és gyorsabban reagáltak a keresletet érintő változásokra.


Az ST-Ericsson darabokra hullása mögött az is fontos oka, hogy a két legjelentősebb partnercég, a Nokia és a Research In Motion is nagyon rossz helyzetben van. A vállalat szállította a processzorokat a Nokia és a RIM okostelefonjaihoz, de partnerei csökkenő eladásai miatt egyre nehezebb helyzetbe került. Ugyan sikerült új ügyfelet szerezni, például a Samsung Galaxy S3 Miniben már az ST-Ericsson által gyártott ARM-processzor található, de mindez kevés az üdvösséghez. 2012 karácsonya előtt még úgy tűnt, hogy összesen nyolcmilliárd koronás (1,2 milliárd dolláros) veszteséget okoz az Ericssonnak, hogy leírja a mobiltelefon-részegységeket gyártó, reménytelenül veszteséges ST-Ericssonban őrzött 50 százalékos részesedése értékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!