Berta Sándor

Leépítések a Toshibánál és az Ericssonnál

Mind a japán, mind a svéd vállalat átszervezéseket hajt végre, és a jövőben részben más területekre koncentrálna.

A Toshiba átalakítja a PC-üzletágát és ennek keretében világszerte 900 munkahelyet szüntet meg. Több mint 184 millió dollárral csökkenthetik a költségeket, a vezetés reményei szerint ez a lépés stabil nyereséget biztosíthat. A leépítésekre várhatóan még ebben a pénzügyi évben sor kerülhet.

A japán gyártó a jövőben a vállalati és nem a végfelhasználóknak szánt termékekre összpontosítana, ezért bővítenék a céges portfóliót, a társaság több olyan munkaállomást és táblagépet dobhat majd piacra, amelyet kifejezetten az üzletembereknek szán. (Egyelőre nem lehet tudni, hogy az intézkedés mennyire érintheti a Chromebookok piacra dobását.) Emellett előtérbe kerülhet a dolgok internetéhez kapcsolódó eszközök és megoldások kifejlesztése. Ezektől a lépésektől 50 százalékos bevételnövekedést remél a Toshiba.

Az Ericsson szintén profilt tisztít; bejelentették, hogy leállítják az okostelefonokba szánt modemek fejlesztését. Mindez a kapcsolódó részleg leállítását jelenti. 1000 embert elbocsátanak, körülbelül 500-an pedig átjelentkezhetnek a Lundban működő kutatási és fejlesztési részleghez. A modemrészleget egy évvel ezelőtt integrálták a vállalatba, miután megszűnt az STMicroelectronics mikrochip-gyártóval létrehozott közös cég. A Reuters arról számolt be, hogy az azóta eltelt három pénzügyi negyedévben 240 millió dolláros veszteség keletkezett. A veszteséges részlegek 14 országban összesen 1582 embert foglalkoztatnak.

A kiadott közleményben az Ericsson azt hangsúlyozta, hogy a felszabaduló kapacitásokat mobil hálózatai továbbfejlesztésére akarja fordítani, azért, hogy jobban kihasználhassa az ezen a területen lévő növekedési esélyeit. A változtatás ellenére az Ericsson továbbra is elérhetővé teszi az okostelefon-gyártóknak az általa megalkotott M7450 típusú modemet. A stratégiaváltás az utolsó negyedévben kezdődik, ugyanakkor a kutatásra és fejlesztésre fordított 2,6 milliárd svéd koronás összeg nem változik.

A Sony februárban közölte, hogy megválik a PC-üzletágától, az új tulajdonos egy japán befektetési alap, a Japan Industrial Partners lett. Nemrég pedig a Samsung jelezte, hogy kivonul a német notebook-piacról és Chromebookokat sem fog értékesíteni az európai uniós tagállamban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!