Berta Sándor

A Facebook titkosítási terveit támadják

Politikusok és bűnüldözők meg akarják gátolni, hogy a közösségi platform biztonságosabbá tegye az alkalmazásait. Érvelésük szeirnt a titkosítás miatt nehezebbé válna a gyermekmolesztálások elleni harc.

Kereken 130 gyermekvédelmi szervezet és tudós támadta a Facebook azon tavaly májusban ismertetett tervét, amelynek lényege, hogy a WhatsApphoz hasonlóan a Facebook Messenger és az Instagram esetében is megvalósulna a végpontok közötti titkosítás. A tiltakozók attól tartanak, hogy így könnyebbé válhat a molesztálási képek és videók megosztása. Ehelyett azt szeretnék, ha a társaság csak azután valósítaná meg az elképzelést, ha megfelelően gondoskodott a gyermekek védelméről. A dokumentumot többek között aláírta a brit National Society for the Prevention of Cruelty to Children, az International Centre For Missing and Exploited Children, a Barnardo's, a 5Rights és a Child USA.

Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója az amerikai Kongresszusban arról beszélt, hogy a titkosítási tervek megvalósítása "egy valósággá vált trauma" lenne. Wray hozzátette, hogy a Facebooknak nem szabad egyedül döntenie arról, hogy kizárhatja-e ilyen módon a bűnüldözőket az ajánlataiból. Az FBI igazgatója már tavaly decemberben komoly támogatást kapott többek között Lindsey Graham republikánus szenátortól, aki kifejtette, hogy ha kell, törvénnyel tiltják meg az Apple és a Facebook számára a titkosítások alkalmazását.

David Miles, a Facebook Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős biztonsági vezetője úgy reagált a kritikákra, miszerint egy erős titkosítás meghatározó jelentőségű a felhasználók hackerek és bűnözők elleni védelme szempontjából. Az elképzelések megvalósítása hosszú távú projektet jelent. A gyermekek védelme döntő jelentőségű és a Facebook elszánt abban a tekintetben, hogy erős biztonsági intézkedéseket építsen be a terveibe.

Az óriáscég egyébként korábban jelezte, hogy a jövőben a vitatott vagy jogsértő tartalmakat nem csupán a National Center for Missing and Exploited Children nevű amerikai szervezetnek fogja jelenteni, hanem utat talál majd arra is, hogy eleve lehetetlenné tegye az elkövetők és a lehetséges áldozatok közötti kapcsolatfelvételt. Érdekesség, hogy nem ezek voltak az első bírálatok az ügyben. Tavaly októberben amerikai, brit és ausztrál miniszterek tiltakoztak a Facebook-üzenetek titkosítása ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #6
  Mire te kizarod a Facebookot, addigra ok mar rendelkeznek az adataiddal, es reg keso...

  Egyebkent pedig ez egy captive market, mivel mindenki mas is a Facebookon van, igy magaddal szursz ki ha te nem vagy rajta, es kimaradsz mindenbol. Lehet van aki ennek ellenere is otthagyja a Facebookot, de a tobbseg marad, es ezzel a ceg visszael.

  Egy ilyen visszaelest csak az allam tud megfekezni. Vagy direkt modon, sajat maga rendszabalyozva a cegeket, vagy indirekt modon, megfelelo torvenyeket hozva, amik alapjan a maganemberek perelhetik a cegeket.
 • Sydra #5
  Háhh! Ekkora marhaságot! A facebookot bármikor kizárhatom az életemből, az államot nem. Erről ennyit.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.02.12. 19:28:28
 • ostoros #4
  Az is különbség, hogy az állam fölött, mint választó van befolyásod. A magáncég fölött nincs.
 • Sydra #3
  "mennyivel jobb egy "gigavállalat"ra bízni ezeket a dolgokat"
  Az a különbség az állam és a vállalat között, hogy az egyikre önként bízod az adataidat a másikra meg nem. Ha a facebookban nem bízol ne használd. Vagy csak olyan dolgokat tegyél fel oda, amit nem baj ha látnak.
 • Yagami #2
  " Wray hozzátette, hogy a Facebooknak nem szabad egyedül döntenie arról,...."

  Nyilván, mivel továbbra is ők akarják eldönteni :D És tényleg előhúznak ilyen "gyerek"kamukat, eszméletlen. Nem lenne semmi gond a "zaklatókkal", ha a csimoták normális nevelést kapnának és az első ilyen gyanúra azonnal rohanna apucihoz/anyucihoz. Helyette persze inkább Fornite-creditért meg hasonlókért rohan hozzájuk, de ez már egy másik történet. Szóval ja, nem szeretnék ezek ha kiesne a kezükből az irányítás, más kérdés, hogy mennyivel jobb egy "gigavállalat"ra bízni ezeket a dolgokat, mint ahogy tettük azt a Google-lel.
  Utoljára szerkesztette: Yagami, 2020.02.11. 12:48:05
 • Sydra #1
  Ja, bármilyen gazemberséget akarsz politikusként elkövetni hivatkozz a gyerekekre vagy a terrorizmusra.