Gyurkity Péter

Megkerülné a titkosítást az amerikai kormány

Olyan megoldást sürgetnek, amely lehetővé tenné ezen eszközök részletes vizsgálatát.

A globális lehallgatási botrány témája – amely az utóbbi években egyre inkább ellaposodott, mintha a széles tömegek belenyugodtak volna az elkerülhetetlenbe – időnként azzal kerül a címoldalakra, hogy tovább folytatódik a titkosítás elleni küzdelem, a hatóságok ugyanis igyekeznek ezt megkerülni, illetve választható módon kiiktatni. Az amerikai fél komolyan gondolja a harcot.

A New York Times értesülése szerint a kormányzat ismét erőteljesen sürgeti a különböző ügynökségeket, hogy találjanak valamilyen megoldást a titkosított eszközök adatainak kényelmes leolvasására, amennyiben ezen eszközöket a rendőrség lefoglalja. Ezúttal nem lehallgatási kísérletekről, a folyamat tökéletesítéséről van szó, hanem az utólagos feloldásról, a hatóságok számára ugyanis sokszor nagy fejtörést okoz ezen készülékek titkosítása, amely természetesen megnehezíti számukra az adatokhoz való hozzáférést. Több eltérő megközelítés létezik, itt többek között a Microsoft, az Intel, valamint különböző amerikai egyetemek volt vezetőire és szakértőire támaszkodnak, de a közeljövőben állítólag még nem várható döntés az ügyben.

Az egyik javaslat szerint a titkosítást alkalmazó eszközökön utólag egy további kulcsot is létrehoznának, amelyet egy kifejezetten erre a célra elkülönített tárolóhelyen őriznének. Ezt elméletileg kizárólag maguk a gyártók tudnák később felhasználni és/vagy módosítani, ám erre természetesen nincs semmilyen garancia. A hatóságok azonban a jelek szerint hajlandóak a kompromisszumra, nekik elegendő lenne a kevésbé profit bűnözők elleni védelem, hiszen a legtöbb esetben nincs is szükség speciális, kifejezetten komplex védelemre, számukra pedig az adatok időben történő kiolvasása a lényeges.

Tökéletes megoldást amúgy egyik tábor sem vár el a szakértőktől, amennyiben azonban az eljárást kötelezővé teszik, ez egyben azt is jelenti, hogy a kormányzatnak mindenkor joga van hozzáférni a titkosított adatokhoz, ami egyben filozófiai kérdéseket is felvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #12
    Majd itt is lesz egy paradigmaváltás, vagy inkább események eszkalálódó, már korunkban is jól látható sora, ami ahhoz fog vezetni, hogy a felhasználók mához képest messze-mesze kritikusabbak és tudatosabbak lesznek. Nagyon jól mondta valaki: az informatikában az egész világ a kamaszkorban van: mindent kipróbálunk, következményeket lesz*rjuk. Tapasztalatlan hülyék vagyunk. Sok szempontból pontosan az a turbulens időszakot élik a fejlett társadalmak, mint az ipari forradalom korai évtizedeiben. Már olyan értelemben, hogy még nincsenek szabályok, és ennek eredményeként kumulálódnak az olyan működésmódok, amelyek sokak számára sz*r exteráliák tömegeit hozzák létre. És az IT-ben kábé 15-20 évig ez így is fog maradni. Meg a társadalmi és gazdasági működés minden szegmensében, amire az IT technológiáknak hatásuk van, a párkapcsolatoktól és társas léttől kezdve a közlekedésig.
  • Skylake #11
    "Sokszor kimarad ezekből a fejtegetésekből, hogy ha minden megvan figyelve, akkor vajon miért pont a politikai vezetők maradnának ki ebből. Minél jobban ellenőrzött a társadalom annál jobban ellenőrizhetővé válhat a vezetőség is."

    Szép, idealisztikus gondolat. Sajnos azonban az a helyzet, hogy egy akármilyen hatalom vezetőinek összehasonlíthatatlanul több elérhető erőforrás koncentrálódik a kezeiben, mint a társadalmak tagjainak kezében együttesen, civil szerveződésekként. Plusz ezeket a hatalmi rendszer jellege miatt messze könnyebben képesek allokálni céljaik érdekében. Harmadrészt céljuk a hatalmuk megtartása, hiszen a saját nézőpontjukból azt tartják az egyetlen legjobbnak. Ebből az alapállásból miért is lenne érdekük olyan törvényeket hozni, amely saját ellenőrzöttségüket növeli? Illetve olyan eszközrendszereket adni a társadalom kezébe, amellyel jobban ellenőrizheti az elitet? És teljesen mindegy, hogy ilyen kelet európai maffiaállamokra gondolunk, Észak Koreára, vagy éppen Belgiumra: ha az adott rezsim számára lesz olyan eszköz és infrastruktúra, ami segítségével hatalma stabilizálható / erősíthető, az összes politikai ellenfél és általában a teljes gazdasági és társadalmi élet ellenőrizhető és szankcionálható, akkor mindent meg fognak tenni, hogy ez a potenciál csak általuk, és értük és sosem ellenük legyen felhasználható. Tök mindegy, hogy a médiában mennyit ugatnak a társadalmi felelősségről, a személyi szabadságjogok tiszteletben tartásáról, a civil működés elismeréséről, és hasonlókról.
  • ugh #10
    Ennyi marhasagot osszehardani.
    Ott az atombomba es az atomeromuvek.
    Ha anno nem lettek volna akik visitanak ezek az isten barmai hajigaltak volna boldog-boldogtalanra.
    Vagy az autok amik hatalmas talalmanyok de mindenki kretennek lett kikialtva aki ellenuk volt.
    Ugye a ket veglet hogy szarni is azzal jarsz (te) vagy a lovaskocsi (az elmradottak).
    Aztan jol tultoltak a hozzad hasnlo "gondolkodok".
    Es most mi is a gond?
    Dugok, kornyezett szennyezes, ami miatt most a magadfajta simitott tudatu vinnyog a legjobban.
    A ket veglet amiben a hozzad hasonlok tudnak csak gondolkodni.
    Benyalni minden technologiat esz nelkul, vagy a kokor, mert mas ugye nincs.

    Mi is latjuk a jot a technologiaban, csak kepesek vagyunk egy tal lencse szintjenel feljebb emelkedni es latjuk, hogy nem arra fogjak hasznalni.
    A fekeket az ellensulyaival egyutt dughatod fel magadnak kb., mert ahogy latjuk egyedul arra valok.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.03.29. 14:49:37
  • ugh #9
    "A te érdeked, hogy a nagy testvér mindig tudja, hol jársz, pl. ha rosszul leszel azonnal mehet a mentő. "
    Pont ezzel maszlaggal probaljak beetetni a jonepet.
    Az ostobabbja meg be is veszi, hogy ez cel..
  • Caro #8
    Na ez az, ami jelen pillanatban abszolút nem igaz, és ha rajtuk múlik, nem is lesz.
    Épp a közszereplők azok, akiknek a legnagyobb nyilvánosság előtt kell(ene) élniük, de épp őket védik leginkább a zárt ajtók.
  • fonak #7
    Azt azért hozzátenném, hogy az átlátszóság elvileg a hatalom ellenőrzésének lehetőségét is tágítja, így a csúnya gonosz politikusok egyre kevesebb dolgot tudnak eltitkolni, és még kevesebbet fognak tudni a jövőben. Az, hogy mennyire érdekli a populációt, az más kérdés. Lehet, hogy a szavazó úgy dönt, hogy ő akkor is xy politikust támogatja, ha tudni lehet róla, hogy velejéig korrupt, sorozatosan házasságot tört, egyéb csúnya dolgokat művelt... Az is lehet, hogy a hatóság nem vonja felelősségre, az információk elzárása viszont egyre nehezebb és nehezebb, még a diktatúrákban is. Lásd Kínában is van internet, bár cenzúrázott, de sosem működhet tökéletesen egy ilyen cenzúra.
  • fonak #6
    Ironizáltam, nem tetszik nekem sem túlzottan a dolog, szerintem nem jó irány ez, de akik már beleszületnek, azokat kevésbé zavarja. Sőt maguk tolják a magánéletüket ki a nyilvános (virtuális) terekbe.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.03.29. 13:29:01
  • csulok0000 #5
    Még szerencse, hogy a többség látja a jót is a technológiában. Ha mindig csak a negatívumokat nézte volna minden ember akkor még mindig csak gyűjtögetnék bogyókat és gyümölcsöket, ha csak rég ki nem haltunk volna. Persze, mindenben van kockázat, de ezért kell folyamatosan alkalmazkodni az új dolgokhoz. Ezért kellenek a fékek és ellensúlyok, melyek korlátozzák a hatalmat. Természetesen ez sosem lesz tökéletes, de lehet törekedni, hogy minél jobb legyen. Előfordulhat, hogy majd lesznek olyan kormányok amelyek visszaélnek vele, de a idővel ezek elbuknak.

    Sokszor kimarad ezekből a fejtegetésekből, hogy ha minden megvan figyelve, akkor vajon miért pont a politikai vezetők maradnának ki ebből. Minél jobban ellenőrzött a társadalom annál jobban ellenőrizhetővé válhat a vezetőség is. De ehhez az úthoz szükség lenne a gondolkodásra a nép részéről, hogy ne hagyja magát rabszolgaságba kényszeríteni. Bár sajnos a jelenlegi állapotokat elnézve, tényleg elég sötét jövő elé nézünk :D
  • Skylake #4
    Még annyit, hogy elődeink Európában nem véletlenül harcolták meg azokat a csatákat, amelyek eredményeként vannak személyiségi jogaid, és például nem utolsó sorban, ezt az orbitális baromságot, amit írtál, kitehetted ide.

    Ugyanis az általad vizionált ideális világban nemhogy ezt a véleményedet nem írhatnád ide ki (nem is lenne erre technikai módod), hanem már az kikövetkeztethető lenne, hogy netán erre készülsz, már akkor, amikor ez kósza gondolatként a kis agyadban megfogalmazódik. Aztán így gyorsan be is kerülnél a Szeretet Minisztériumának valamelyik alagsori, rothadó kamrájába (tudod, Orwell bácsi, 1984), vagy helyből a megsemmisítőbe, hiszen a digitális technológia a bíráskodást is hallatlanul felgyorsíthatja, és ennek előnyeit így gyorsan élvezhetnéd is. Klassz lenne, mi?
  • Skylake #3
    Aha értem: "akinek takargatni valója van, az bizonyára rosszban sántikál."

    Most már csak egy kérdés van: ki / mi dönti el, hogy mi a "rossz". A "rossz" ugyanis nem egy matematikai tényező, és mi emberek sem matematikai szabályok szerint éljük életünket.

    Rossz egy bizonyos dolog az aktuális politikai hatalom szempontjából, de jó és szükségszerű a széles társadalom jóléte érdekében. Ekkor e technológiákkal a hatalmon lévők képesek védeni hatalmukat, és akadályozni a társadalom jólétének javulását.

    Örvendetes, hogy ennyire tetszik neked a digitális technológiákon alapuló, Orwell-t messze meghaladó önkényuralom csodás eszméje, de sajnos igen nagy lehet annak is a valószínűsége, hogy te is azok közé fogsz tartozni, akik az ellenőrzést és a fegyelmezést, illetve a totálisan panoptikussá tett társadalom minden kínját elszenvedik, nem azok közé akik kontrollálják azt. De biztos, tényleg, nincs is annál jobb, mint amikor az aktuális politikai hatalom, és a piac az életed minden területét ellenőrzés és befolyás alatt tartja, ébredésedtől elalvásig.