Berta Sándor

A titkosítások ellen harcol Francia­ország

Az európai uniós tagállam akár törvények útján is megtiltaná a titkosítások alkalmazását.

A 34C3 konferencián a La Quadrature du Net nevű francia civilszervezet két aktivistája tartott előadást WTFrance címmel az államban uralkodó viszonyokról. Mint kiderült, a francia döntéshozók azt szeretnék elérni, hogy a kriptográfiai eljárások és megoldások a jövőben sokkal jobban szabályozva legyenek - akár törvények útján is. A La Quadrature du Net ezt a törekvést mindenképpen meg akarja akadályozni.

A jelenlegi helyzetet egyébként jól jellemzi, hogy ha egy francia politikus a titkosítások gyengítése mellett érvel, akkor már szinte a jófiúk táborába tartozik. A kiskapuk beépítését vagy biztosítását, illetve a titkosítások feloldásához szükséges kódok követelését a hatóságok rendre a terrorizmus elleni harccal indokolják. A francia igazságszolgáltatás számára a titkosított kommunikációs megoldásokat alkalmazó személyek sokkal gyanúsabbak minden más felhasználónál.

Emellett komoly ellentmondások is vannak. Miközben Emmanuel Macron francia elnök PR-célokból a Telegram titkosított üzenetküldő szoftvert használja, élesen kampányol azért, hogy tiltsák be a titkosításra építő alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Mindezt a La Quadrature du Net két előadója George Orwell Állatfarm című könyvéből vett idézettel kommentálta: "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél."

Franciaországban 2015 decemberében felmerült, hogy a rendkívüli állapotok idején betiltanák a WLAN-hozzáféréseket, míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát. Tavaly januárban viszont arról írtunk, hogy a francia kormány segítené a titkosítások elterjedését: a digitális ügyekért felelős államtitkárság a titkosított kommunikációs rendszerekbe beépített kiskapuk bevezetése ellen foglalt állást. Az indoklás az volt, hogy a kiskapukkal az a baj, hogy nem csupán a "jó" embereknek jelentenek lehetőséget, hanem a bűnözők is kihasználják azokat, ami komoly gazdasági károkat okozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TOR-rent #9
  Sikerült már betiltaniuk a TOR-t ?

 • Tetsuo #8
  Még csiszolni kell, meg ajánlani más országoknak, majd összehangolni, de a lényeghez közelít, miszerint a két kaszt (jól mondta a "civilszervezet" előadója) egyre inkább elkülönülő jogokkal kell, hogy rendelkezzen.
 • Skylake #7
  Baromság, kivitelezhetetlen, de igen, próbálják csak meg, és csinálják végig rendesen: tehát TLS és SSL is tiltott legyen. Netbank és szenzitív adatok a francia ISP-knél http alatt mennek, szuper! Sőt, az alkalmazott GSM protokollból is ki kell venni franciáknál a titkosítást, nyilván! Hiszen nem lesznek bűnszervezetek, amelyek ráugranának minden olyan támadási lehetőségre, amely pont a nem létező / deklaráltan sz*r titkosítást alkalmaznak! Próbálják csak ki a franciák – mi pedig popcornt ropogtatunk addig. Egyébként a GDPR ott is hatályba léptetendő májusban, ez kissé lehűti ennek a „forradalmi” gall megoldás alkalmazásának lehetőségét.
 • kvp #6
  Vagy facebook es mindenki onkent leir mindent amit gondol. (Mar aki. Aki nem az meg gyanus.)
 • tom_pika #5
  Amúgy nem tudom hogyan képzelik az emberek, hogy pl. titkos gondolataik vannak. Szerintem ez rendkívül gyanús!! Megfelelő idegpályák átvágása születéskor, vagy folyamatosan az ivóvízbe adagolt igazságszérum megoldás lehetne erre.
 • kvp #4
  Azert vicces lenne ha betiltanak a titkositasokat es ettol kapasbol nem lenne gmail, google maps vagy youtube. De a turistak is csak a telefonjuk nelkul mehetnenek be az orszagba. Hat erdekes lenne ki maradna ott a helyi lakossagbol facebook nelkul...

  (Tudom hogy a fenti szolgaltatasokat lehallgatjak de nem a franciak, mert ok nem kaptak hozzajuk kulcsot. A telegramm meg vicces mert ott azt szinte csak iszlamistak hasznaljak, szoval macron is minimum gyanus...)
 • Grifid71 #3
  Ez csak szájkarate, legyinteni kell rá.
 • Tetsuo #2
  Még ha azok lennének!
 • Sydra #1
  Fasiszta rohadékok!