Berta Sándor

Egyelőre nem adhatják el a .org csúcsdomént

A lépést ellenzők váratlanul segítséget kaptak Kaliforniában.

Korábban az a döntés született, hogy a .org csúcsdoménért felelős szervezetet (PIR) az Ethos Capital nevű pénzügyi befektetőcégnek adják el, de számos neves internetes személy összefogott azért, hogy megakadályozza ezt a lépést. A csapat társvezetője Katherine Maher, a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója, míg a tagok között van Michael Roberts, az ICANN alapító elnöke és Esther Dyson, az ICANN egykori vezetője. Az elképzelést támogatja az Electronic Frontier Foundation (EFF) is.

Most bekapcsolódott az ügybe a kaliforniai államügyészség és annak vezetője, Xavier Becerra. A hivatal felelős az ICANN ellenőrzéséért. Becerra egy összesen 35 kérdésből álló csomagot állított össze a .org csúcsdomén eladásával kapcsolatban. A kérdések megválaszolása akár két hónappal is elhalaszthatja, ráadásul sokkal átláthatóbbá teheti a tranzakciót. Az ICANN azonnal jelezte, hogy mindenben együttműködik az államügyészséggel és még akár a bizalmasnak minősített információkat is kész átadni a hivatalnak.

Becerra többek között az összes olyan elektronikus levél kiadását követelte, amelyeket a .org üzletben bármilyen szerepet vállaló szervezetek, így az ICANN, a PIR és az Internet Society (ISOC) váltottak egymással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!