Berta Sándor

Egy csoport veheti meg a .org csúcsdomént

Úgy tűnik, hogy mégsem egy pénzügyi befektető tulajdonába kerül a legfelső szintű tartománynév.

Számos neves internetes személy fogott össze azért, hogy ne valamilyen pénzügyi befektetői társulás szerezze meg a .org csúcsdoménért felelős szervezetet - erről a Reuters számolt be. Korábban az a döntés született, hogy a szervezetet az Ethos Capital nevű pénzügyi befektetőcégnek adják el, de egy most megalapított csoport ezt megakadályozná. A csapat társvezetője Katherine Maher, a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója, míg a tagok között van Michael Roberts, az ICANN alapító elnöke és Esther Dyson, az ICANN egykori vezetője. Az elképzelést támogatja az Electronic Frontier Foundation (EFF) is.

Maher elmondta, hogy a tervük az, hogy a .org segítségével egy olyan helyet hozzanak létre az interneten, amely a közérdekeket jeleníti meg és amelyen keresztül a különböző oktatási, illetve humanitárius intézmények, valamint az olyan szervezetek, mint a Wikipédia szélesebb felhasználási lehetőségeket kínálhatnak az internetezőknek. Dyson az elképzelésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy egy magánberuházónak minden bizonnyal az lenne az érdeke, hogy nyereséget termeljen, míg ők a nonprofit szervezeteket és a nyilvánosságot akarják szolgálni és védeni.

Bill Woodcock, a Packet Clearing House (PCH) nevű szolgáltató első embere is támogatta a kezdeményezést. A menedzser korábban már bírálta a .org csúcsdomén értékesítésével kapcsolatos terveket és levezette, hogy az Ethos Capital üzleti modellje csak a költségvetés komoly csökkentésével lehetne megvalósítható, ami viszont veszélyeztetné a doménstabilitást. Az ICANN-nak még engedélyeznie kell az tranzakciót, továbbá a szerveezt minden bizonnyal számos részletinformációt fog bekérni. Erre legkésőbb január végéig van ideje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #2
    .org-ot eladni, mivan???? Atya ég.
  • kvp #1
    Az amerikaiak szabadpiac es privat nonprofit ceg maniaja miatt van az is, hogy az amerikai kozponti jegybank valojaban egy maganceg. Eredetileg amerikai kormanyzati szervek es nonprofit szakmai szervezetek kezeltek elosztottan, kozos megegyezessel az .org domain-t is, mint sok minden mast az internet hoskoraban. Na ezt szeretnek helyreallitani a cikkben emlitett emberek, de most mar teljesen a kormanyzatoktol fuggetlen nemzetkozi szervezetkent.

    ps: Az oroszok nem veletlen valasztottak le a sajat domain rendszeruket az amerikairol, mert igy belfoldon akkor is mukodokopesek maradnak, ha a jenkik letiltjak oket. Valami hasonlot szeretnenek (ez esetben pont jogosan) az arab vilag muzulman orszagai az iszlam TLD-k eseten.