Berta Sándor

A doménneveknél is problémát okoz a Brexit

Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásának komoly következményei lehetnek a doménnévpiacon is. Az eco szövetség a kérdést a Brexit – Challenges for the Domain Industry? című anyagában vizsgálta meg.

A Brexit természetesen leginkább a brit szolgáltatókat érinti, valamint azokat az európai vagy amerikai cégeket, amelyeknek szigetországi ügyfeleik vannak. A helyzet különösen akkor lehet nehéz, ha a brit doménnév-regisztráló vállalatok vagy szervezetek például .eu, .it vagy .fr végződésű doménneveket adtak el. A jelenleg hatályos szabályok ugyanis egyértelműen kimondják, hogy csak olyan vállalkozások vagy személyek lehetnek európai doménnév-tulajdonosok, amelyeknek vagy akiknek a székhelye az Európai Unióban vagy az európai gazdasági térségben van. Emiatt a Brexit után több százezer - korábban Nagy-Britanniából kezdeményezett - doménnév-regisztráció válhat az egyik pillanatról a másikra kérdésessé, hiszen nem felelnek meg az előírásoknak.

Létkérdés az ágazati cégek számára egy megállapodás aláírása az Európai Unió és Nagy-Britannia között. A változások már most is éreztetik a hatásukat, egyre több piaci szereplőt keresnek meg kérdéseikkel az ügyfelek. Az is súlyosbítja a kialakult helyzetet, hogy Nagy-Britannia a Brexit után nagy valószínűséggel nem lesz tagja a Single European Payments Area (SEPA) területnek sem, így az átutalások is nehezebbé és drágábbá válhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Nem kell atallni, csak papiron atteni a szekhelyet egy EU-s orszagba vagy eladni a domain-t egy olyan gyerekcegnek ami EU-s orszagban van bejegyezve. Nemi papirmunka, par euro koltseg es utanna minden marad ahogy volt.
  • gforce9 #3
    Mégis mi az olyan nagy kaland benne? Kell egy átmeneti időszak míg élnek a régi domainek is, mondjuk 1 év, annyi idő alatt átszoknak. Ez egy szabályozás kérdése, nyilván nem célja senkinek, hogy egy kicseszett domainnel szivassák egymást. Nyilván van olyan eu-s cég akinek meg .uk domainnel rendelkezik. Mehetne az adok kapok oda vissza, hogy mindenkinek rossz legyen. Impotens idióták vezetik az EU-t de talán eddig elér az eszük.
  • Aquator #2
    Hát elég nagy probléma annak akit érint. Engem pont az összes többi dolog nem érdekel, de megnehezítik az árucikkek beszerzését a szigetországból, és ez itthon is rá fogja nyomni a bélyegét az árakra. Arról meg, hogy mekkora macerával jár egy domain átállás nyilván fogalmad sincs - mint ahogy arról se, hogy az ügyfelek ezt mennyire fogják szeretni és tolerálni az érintett cégeknél...
  • Tetsuo #1
    :-D Ha ez lenne a legnagyobb probléma egy kiválással... de ez még az említendő kisebbek között sincs. ;-)