Berta Sándor

Évek óta vita van a .amazon doménnévről

A világ leghosszabb folyójának közössége és az Amazon elkeseredett harcot vív a jogokért.

Az amerikai kereskedelmi konszern a .amazon doménnév kapcsán ajánlatot tett az Amazonas környezetében található államoknak, de azok nem fogadták el azt. Különösen meglepő és feltűnő volt Brazília, Argentína és Peru elutasító válasza. Benedicto Fonseca, Brazília ICANN-képviselője azt nyilatkozta, hogy a témában köti őket az Amazon Cooperation Treaty Organization - ACTO (másik nevén: La Organización del Tratado de Cooperación Amazónica OTCA) nevű szervezet minisztereinek korábbi döntése.

Peru képviselője sokkal kevésbé volt visszafogott és élesen bírálta az Amazont azért, ahogyan viselkedett a vita során. Maria Milagros Castanon Seonane, a perui külügyminisztérium képviselője közölte, hogy az olyan vállalatok, mint az Amazon, gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. Az ilyen társaságok egész egyszerűen nem tisztelik a különböző kormányokat és az általuk képviselt népeket.


Külső szakértők egyébként alapvetően az Amazonnak adtak igazat az immár négy éve tartó vitában, mondván a cég megfelel a doménnév odaítélése kapcsán minden előírásnak és a .amazon doménnév megszerzésével nem árt az Amazonas közösségének. Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) éppen ezért nem is tudta volna megtagadni a társaságtól a doménnév megszerzését. Dana Brown Northcott, az Amazon jogi képviselője nem zárta ki a tárgyalások folytatását és leszögezte, hogy a kérdésben mindenképpen kompromisszumos megoldást keresnek és minden lehetőségre nyitottak. Fonseca szintén nem zárta ki teljesen az ACTO és a kereskedelmi vállalat közötti további egyeztetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #1
    Ilyen hülyeséggel hogy érnek rá foglalkozni arrafelé, akkor legyen .am.