Berta Sándor

Folytatja drón­projektjét a Svájci Posta

A hivatal ismét engedélyt kapott a robotrepülőgépei használatára.

A Svájci Posta január 27-től újra kiszállít laboratóriumi mintákat pilóta nélküli légi járművekkel is. Tavaly Claudia Pletscher, a hivatal fejlesztési és innovációs vezetője világított rá arra, hogy a drónprogramjuk nem volt sikeres, hiszen az egyik robotrepülőgépük belezuhant a Zürichi-tóba. Ezután várták a végleges jelentést a balesetről és leállították a pilóta nélküli légi járművek használatát. A drónok felszínre kényszerítése elővigyázatosság és biztonsági intézkedés volt a vizsgálatok lezárulásáig. A robotrepülőgépek korábban több mint 3000 sikeres utat teljesítettek.


A pilóta nélküli légi járművek működését független repülési szakértők világították át. A szakemberek végül négy ajánlást fogalmaztak meg a Svájci Posta és a drónokat kifejlesztő Matternet cég felé. A felek már meg is kezdték az ajánlások átültetését a gyakorlatba. Michelé Guillaume, a Zürichi Alkalmazott Tudományok Főiskola Repülési Központjának vezetője és a szakértői bizottság egyik tagja kifejtette, hogy a programot már korábban is magas fokú biztonság jellemezte, komoly biztonsági szabványoknak felelt meg és ezen az adott eset sem változtatott.

A négy ajánlás a következő volt: módosítani kell a repülési rendszert, aminek köszönhetően a robotrepülőgépek sokkal stabilabban repülnek szélben; 2020 március végéig ki kell fejleszteni egy független felügyeleti funkciót; a Svájci Postának még nagyobb befolyást kell szereznie a projekt felett; míg a Matternetnek szigorítania kell a biztonsági eljárásokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!