Berta Sándor

Drónos étel­kiszállítást tesztel az Uber

Az első próbautakra San Diegóban kerül sor.

A helyi hatóságok zöld utat adtak az Ubernek arra, hogy tesztelje a robotrepülőgépes ételkiszállítási szolgáltatását - minderről a Bloomberg gazdasági hírügynökség számolt be. Az új ajánlat az Uber Eats keretében lesz elérhető és a cég a szállítást multikopterek segítségével biztosítja majd. Érdekesség, hogy az Uber már korábban is végzett előzetes teszteket a McDonald's bevonásával. Az első tesztelt modell az AR200 volt, amelyet elláttak egy csomagszállító résszel.

A közösségi utazásmegosztó egy ideje már üzemelteti az Uber Eats nevű élelmiszerszállító szolgáltatását és a jövőben elérhetővé tenné a - jelenleg még az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatalának (FAA) engedélyére váró - Uber Elevate nevű légitaxi-ajánlatát is. Luke Fischer, az Uber menedzsere kijelentette, hogy ezért egyedülálló pozícióban vannak a pilóta nélküli légi járműves ételkiszállítások megvalósításához.


A drónok a megrendelt ételeket (hamburger, szusi stb.) eleinte nem a felhasználók címeire fogják elszállítani, hanem egy biztosított zónába, ahol azokat összegyűjti egy futár, aki elvégzi a házhoz szállítást. A hosszú távú cél ugyanakkor az, hogy a robotrepülőgépek olyan autókra szálljanak majd le, amelyek a megrendelők közelében parkolnak. A rendszer ehhez QR-kódokat fog használni. Nem véletlen egyébként, hogy az Uber választása San Diegóra esett, ugyanis az FAA tavaly a várost beválasztotta azon 10 amerikai település közé, amelyek kiválóan alkalmasak a pilóta nélküli légi járművek tesztelésére. Emellett San Diego a közösségi utazásmegosztó hivatalos partnere is.

A drónos kiszállítás legnagyobb előnye a rugalmasság és a gyorsaság. Egy 1,5 mérföldes út megtétele közúton átlagosan 21 percig tart, míg robotrepülőgéppel 7 percig. Az Uber Elevate olyan pilóta nélküli légi járművek kifejlesztését, illetve beszerzését tervezi, amelyek akár 70 mérföld/órás sebességgel is közlekedhetnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!