Berta Sándor

Perfekcionista a DJI alapítója

A kínai konszern világszerte meghatározó a drónok területén. A vállalat fő motorja az alapító.

Wang Tao, a Dajiang International (DJI) létrehozója nem könnyű vezető, perfekcionista. A tökéletességre törekvés kétségkívül hasznos tulajdonság lehet a különböző termékek fejlesztésekor, de a munkatársak számára inkább átok, mint áldás. A menedzser korábban éveken át 80 órát dolgozott hetente. Arra az időszakra emlékeztet az íróasztala mellett most is megtalálható vendégágy.

Wang Taónak általában éjjel jönnek a legjobb ötletek és azokat szereti általában azonnal megvitatni a beosztottjaival. Ezért, legyen bármennyi is az idő, azonnal felhív mindenkit. Voltak, akiket ezek a megkeresések annyira megviseltek, hogy inkább kikapcsolták a készüléküket vagy behelyezték egy fémdobozba azért, hogy azt az érzést keltsék, mint ha rossz lenne a kapcsolat. Hiába, aki a menedzserrel együtt akar dolgozni, annak ilyen akciókra kell felkészülnie.

Már a DJI központjában lévő vezetői iroda ajtajára kifüggesztett poszter is elég beszédes. Az olvasható üzenet ugyanis a következő: "Csak az eszedet hozd be a munkahelyedre, az érzelmeidet ne!" Azt egyébként az üzletember is elismeri, hogy nagy a becsvágya, a legjobb termékeket akarja kifejleszteni és a tökéletességre törekvése miatt már nagyon sok embert sértett meg. Gyakran még olyan dolgokat is megmutat a dolgozóknak, hogy mennyire húzzanak meg egy csavart.

Pedig eleinte nem úgy tűnt, hogy Wang Tao sikeres cégalapító lesz. A Stanford Egyetemen vagy az MIT-n akart tanulni, de csak közepesek voltak a jegyei és így nem maradt más neki, mint az, hogy Hongkongba menjen. 2006-ban alapította meg Sencsenben, egy 20 négyzetméteres szobában a DJI-t. Az egyetemet elhanyagolta, a termékek tervezésére és fejlesztésére összpontosított, ezért komoly csúszással tudta csak befejezni a tanulmányait. Addigra viszont már piacra dobta az első nyereséget hozó termékeit és felkeltette az érdeklődést az ágazatban a társaság iránt. Amikor 2012-ben a Phantom robotrepülőgép megjelent, villámgyorsan elterjedt az a hír, hogy van egy olyan pilóta nélküli légi jármű, amely nem csupán repül, hanem stabilan lebegni is tud a levegőben. Azóta a DJI a világ legnagyobb polgári dróngyártójává vált. A konszern piaci részesedése az Amerikai Egyesült Államokban 76,8 százalék.

Wang Tao természete ellenére nagyon sok fiatal mérnök akar a vállalatnál dolgozni, amely jelenleg már 14 000 embert foglalkoztat világszerte. A menedzser szemléletét jól példázza egy korábbi nyilatkozata, amely szerint becsüli Steve Jobs ötleteit, de senkit sem csodál. Illetve egyetlen kivétel mégis akad: a Huawei alapítója, Ren Zhengfei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!